RIJEKA

"Veliko svjetsko kazalište - Salzburg i njegov festival " pobjednik 5. HFF-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Grand Prix 5. međunarodnog festivala povijesnoga dokumentarnog filma History Film Festival u Rijeci dobio je film "Veliko svjetsko kazalište - Salzburg i njegov festival " redateljice Beate Thalberg, objavljeno je na zatvaranju festivala u subotu.

 U obrazloženju stručnog žirija, kojem je predsjedavao filmski i kazališni redatelj Vinko Brešan, navodi se da nagrađeni film predstavlja "rijedak sklad teme, sadržaja, pripovijedanja i forme". "Izvanrednom vještinom svih autora filma gledatelj putuje kroz povijest salzburškog festivala s dojmom da smo svi mi sudionici sadašnjosti i prošlosti koji se prožimaju pred našim očima. Film je u jednakoj mjeri  i informativan i poetičan te stvara harmoniju popularnog i umjetničkog", ocijenio je žiri.

 Nagradu za najbolji televizijski dokumentarni film dobio je "Vratite mi moju zemlju" Marcela Mettelsiefena, Mayte Carrasco i Lucia Mollice. Film govori o povijesti Afganistana iz vizure žena. Najboljim filmom nastalim u nezavisnoj produkciji proglašen je "Sentimentalni (Softie)" Sama Soka iz Kenije. Taj film prikazuje suvremenu povijest Kenije kroz obiteljsku dramu fotografa i kandidata na kenijskim izborima.

 Beate Thunberg, autorica filma o festivalu u Salzburgu, dobila je nagradu za najbolju režiju, a za rad na tom filmu je Anna Hawliczek proglašena najboljom snimateljicom. Najbolji scenaristi su Richard Poplak i Diana Neille za film "Utjecaj".

 Nagradu za najbolju montažu dobila je Sagi Bornstein, za film "Golda". Mirna Bićanić je dobitnica nagrade za najbolju glazbu u dokumentarnom filmu "Demo". Najboljim producentima su ocijenjeni Bob Moore i Neil Brandt, za film "Utjecaj".

 Nagradu publike, o kojoj je odlučivao sedmeročlani žiri osoba različitih profesija, dobio je film "Vratite mi moju zemlju". 

 U natjecateljsku kategoriju ovogodišnjeg festivala pristigla su 123 filma iz 40 zemalja. Izbornik i direktor festivala odabrao je 23 filma koja su se natjecala za nagrade. Filmovi u konkurenciji prikazivali su se u riječkom Art-kinu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater