U PETAK U SVETIM SRCIMA

Velika trodijelna izložba "Meštrović: Otisci duše" u Puli

| Autor: M. Ra.
Ivan Meštrović, "Rimska Pieta'"

U petak u 19 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca održat će se svečano otvorenje izložbe "Meštrović: otisci duše - Religiozna umjetnost Ivana Meštrovića". Izložbom, koja je postavljena na tri lokacije u Puli: Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca - "Otisci duše", Augustovom hramu - "Sv. Ivan Krstitelj" i Galeriji Amfiteatar - "Rimska Pietà", predstavljaju se skulpture u drvu, bronci, mramoru i gipsu, slike, crteži i litografije – Meštrovićeva remek-djela nastala u razdoblju od 1913. do 1953. godine. Ova trodijelna izložba je posvećena jednom od značajnijih segmenata Meštrovićeva bogatog umjetničkog opusa, njegovoj religioznoj umjetnosti. Počevši od ranih dječačkih uradaka pa sve do smrti, religiozni motivi zauzeli su veći dio njegova kreativnog interesa, a njegovo ikonografsko promišljanje oblikovalo je interijere mnogih sakralnih prostora. Osim kiparskih i slikarskih radova, prikazana su i Meštrovićeva arhitektonska ostvarenja, kao što su crkve Gospa od Anđela u Cavtatu, Presveti Otkupitelj kod Otavica, Naša Gospa u Biskupiji i Sveti Križ u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu u Splitu. Izložena su remek-djela iz fundusa Muzeja Ivana Meštrovića – djela iz stalnih postava, ali i ona manje poznata i nikad izlagana, iz muzejskih čuvaonica. Izložbeni postav obogaćen je umjetninama iz kolekcija drugih muzejskih i crkvenih institucija, kao i onih u vlasništvu nasljednika Ivana Meštrovića.

Izložbu organiziraju Arheološki muzej Istre i Muzeji Ivana Meštrovića. Autorica izložbene koncepcije je Zorana Jurić Šabić, a uz nju autorice izložbe su Lana Majdančić, Maja Šeparović Palada i

Barbara Vujanović. Autor likovnog postava je Mauricio Ferlin.

Ivan Meštrović (1883.-1962.) jedan je od najistaknutijih hrvatskih, ali i svjetskih kipara 20. stoljeća. Uz umjetničko djelovanje na području skulpture, svoj stvaralački trag ostavio je i u arhitekturi, crtežu, slikarstvu, grafici i literaturi, a istaknuo se političkim i pedagoškim radom.

Ulaz je na dan otvorenja besplatan, a ostale dane ulaznica se naplaćuje po cijeni od 20 kuna za odrasle, a 10 kuna za učenike i umirovljenike.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater