ZAGREB

Velika retrospektiva s 18 filmova iz bogatog opusa Howarda Hawksa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Velika retrospektiva s čak 18 filmova iz bogatog opusa Howarda Hawksa, jednog od najznačajnijih američkih redatelja svih vremena, otvara se u ponedjeljak 13. lipnja, u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Program počinje razgovorom filmologa Brune Kragića i filmskih kritičara Živorada Tomića i Deana Šoše o najpoznatijim djelima tog autora koji pripada skupini tzv. velikih pripovjedača klasičnog holivudskog filma i jedan je od prvih 'kultnih' redatelja.

"Kao vrhunski, prvorazredni profesionalac, sjajno se snalazio u brojnim žanrovima, od vesterna, preko film noira do screwball komedija, režiravši redovito i komercijalno i umjetnički iznimno uspjele filmove, zbog čega je 1974. nagrađen počasnim Oscarom za životno djelo za svoj cjelokupni doprinos filmskoj industriji", podsjeća se u najavi.

Program, koji će trajati do 24. lipnja, otvara remek-djelo screwball komedije "Njegova djevojka Petko" (1940.) s Caryem Grantom i Rosalind Russell, a u programu je i jedna od najvažnijih holivudskih komedija "Silom dadilja" (1938.), u kojoj Grant glumi s Katherine Hepburn, čineći jedan od najzabavnijih komičarskih parova.

S romantičnom komedijom "Dvadeseto stoljeće" (1934.)  postavio je temeljne odrednice podžanra screwball komedije, a u filmu "Samo anđeli imaju krila" (1939)  donosi priču o razdoru koji u skladnu mušku zajednicu unosi pojava žene. 

Prikazat će se i "Imati i nemati" (1944.), slobodna adaptacija kratkog romana Ernesta Hemingwaya, u kojoj je debitantsku ulogu ostvarila tada 19-godišnja Lauren Bacall, a glavnu mušku Humphrey Bogart, njezin budući glumački partner i suprug. 

Uspješnu suradnju s Bogartom i Bacall nastavio u noirovskom krimiću "Duboki san" (1946.), adaptiranom prema romanu  Raymonda Chandlera. 

Prikazat će se i "Rio Bravo" (1959.), njegov antologijski film, jedan je od najcjenjenijih, najpopularnijih i najutjecajnijih vesterna svih vremena, u kojem glume John Wayne, Dean Martin i Angie Dickinson. 

Od vesterna su tu još "El Dorado" (1967.) te "Rio Lobo" (1970.) te "Crvena rijeka" (1948.) s Johnom Wayneom i Montgomery Cliftom. 

Hawks je snimio i klasika gangsterskog žanra, "Lice s ožiljkom" (1932.), čiji je istoimeni remake s Al Pacinom 1983. režirao Brian de Palma. 

Surađivao je i s Garyjem Cooperom koji je za glavnu ulogu u biografskoj ratnoj drami "Narednik York" (1941.) dobio Oscara, a s njim je iste godine snimio i komediju "Vatrena kugla".

S Grantom je još surađivao na komedijama "Bio sam muška ratna nevjesta" (1949) te "Majmunska posla" (1952.), s Ginger Rogers i Marilyn Monroe koja je postala zvijezda zahvaljujući Hawksavoj mjuzikl komediji "Muškarci više vole plavuše" (1953.).

U retrospektivi su još avanturistički film "Hatari!" (1962.) koji Hawksu donosi epitet „Hemingwaya američkog filma“, te komediju "Muškarčev omiljeni sport" (1964.) s Rockom Hudsonom u naslovnoj ulozi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini