ZAGREB

Večeras počinje 18. festival 25 FPS

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Festival eksperimentalnog filma i videa, 18. FPS počinje večeras u zagrebačkom kinu Kinoteci projekcijama filmova iz prve od šest programskih cjelina ovogodišnjega natjecateljskog programa pod nazivom "Tijelo moga uma".

Festival otvara film "Maria Schneider, 1983.", doku-fikcijski triptih nagrađivane njujorške redateljice Elisabeth Subrin, koji kroz rekonstrukciju intervjua daje moćnu kritiku položaja žena u filmskoj industriji i medijima, ističu organizatori.

Sarah Lansley u filmu "Kako želim provesti ostatak svoje reproduktivne dobi" nudi osebujan pogled na "Prljavi ples" i način na koji hollywoodski filmovi oblikuju naša očekivanja od ljubavi, dok se prošlogodišnja dobitnica Grand Prixa Eva Giolo u novom radu "Potrebe obične predanosti" bavi odnosom majčinstva i kreativnosti.

Što ostaje od naših tijela, uma i osjeća kada ih preselimo u digitalni svijet propituje austrijska novomedijska umjetnica Gloria Gammer u filmu "Kad dođe kraj svijeta, znaj da sam te voljela", koji će autorica uživo predstaviti publici, a francuski filmaš Emmanuel Lefrant četvrti put sudjeluje na festivalu s filmom "U mračnoj šumi" o kojoj će također uživo govoriti u razgovoru nakon projekcije.

Prije projekcija filmova iz prve cjeline natjecateljskog programa, održat će se prva od dvije sekcije Refleksa, natjecateljskog programa hrvatskih filmova, u kojoj će biti prikazani konceptualni rad na pragu dokumentaristike i fikcije "Žene minorne spekulacije" autorice Nicole Hewitt.

Festival se do 24. rujna održava u zagrebačkoj Kinoteci, a 27. i 28. rujna 27. i 28. rujna u Art-kinu Croatia u Rijeci.

Ulaz na sve festivalske programe je besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini