ZAGREB

"Uzduž rovova" Navida Kermanija u izdanju Naklade Ljevak

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Naklada Ljevak objavila je knjigu "Uzduž rovova: Putovanje Istočnom Europom sve do Isfahana" Navida Kermanija, intrigantan putopis u kojem jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih njemačkih intelektualaca pripovijeda o zaboravljenim regijama u kojima se i danas piše povijest.

Navid Kermani (1967.) njemački je pisac, publicist i doktor orijentalnih znanosti iranskog podrijetla. Studirao je filozofiju, orijentalistiku i dramu u Kölnu, Kairu i Bonnu. Doktorirao je s temom "Bog je prekrasan: Estetsko iskustvo Kurana", koju je potom objavio u engleskom prijevodu. Bio je suradnik Frankfurter Allgemeine Zeitunga.

Redovno objavljuje članke, književne kritike i putopisne tekstove u njemačkoj periodici (Süddeutsche Zeitung, Die Zeit, Neue Zürcher Zeitung, Der Spiegel). Autor je nekoliko romana i esejističkih knjiga o islamu, Bliskom istoku i kršćansko-muslimanskom dijalogu.

U predgovoru svoje knjige "Između Kurana i Kafke: Zapadno-istočna istraživanja" ističe da su njegov svjetonazor oblikovali utjecaji iz djetinjstva i život u njemačkom društvu. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i priznanja za svoj književni i akademski rad.

Naklada Ljevak objavila je i njegovu knjigu "Izvanredno stanje: Putovanje u uznemireni svijet T.U.".

U knjizi "Uzduž rovova: Putovanje Istočnom Europom sve do Isfahana" Navid Kermani otputio se na putovanje uzduž rovova koji se u Europi iznova iskapaju: od svog rodnog grada Kölna na istok do Baltika, odatle južno prema Kavkazu, sve do Isfahana i domovine svojih roditelja.

"S nepogrešivim osjećajem za ekspresivne detalje, Kermani u svome putopisnom dnevniku pripovijeda o zaboravljenim regijama u kojima se i danas piše povijest", stoji u najavi. 

Na svome je putu obišao ruševine propalih kultura i svjedočio tragovima starih i novih razaranja. I, najbitnije, susreo se s ljudima rastrganima iznutra jer se između ljubavi za domovinu i blagostanja moraju odlučiti za jednu stranu.

"U samo nekoliko poteza pera Kermani dočarava noćni život velikih gradova i opisuje trgovine zaostale iz sovjetske ere, popularne kafiće, mir i spokoj u neposrednoj blizini bojišnice, kao i strah od Drugih, tko god da oni jesu", ističu iz Naklade Ljevak.

Navid Kermani napisao je sjajan, intrigantan, inteligentan putopis, ulazak u istočnu Europu sa zapada, iz Njemačke, ali i pogled nekoga tko je insajder u mnogim problemima istoka. Ovo je knjiga koja Hrvatsku spominje usputno, ona nije na piščevoj trasi, ali o nama otkriva puno više no neke od knjiga koje se, naizgled, bave hrvatskim temama (iz recenzije povjesničara Tvrtka Jakovine).

Kao znanstvenik, Kermani si ne dopušta pristranost, već svakom problemu, bilo onom iz prošlosti ili sadašnjosti, kao i mogućim rješenjima, pristupa trezveno i racionalno. U geopolitički, vjerski, ideološki i ekonomski podijeljenom svijetu u kojem se sukobi, mržnja i netolerancija pretpostavljaju suradnji, miru i uvažavanju različitosti, Kermanijev humanistički pristup utemeljen na znanstveno utvrđenim činjenicama budi vjeru u optimizam (iz recenzije povjesničara Hrvoja Klasića).

S pogledom insajdera koji je upoznat sa mnogim problemima Istoka, Kermani u svojem dnevniku pripovijeda o putu uzduž rovova koji se ponovo iskapaju - preko Baltika, pa odatle južno prema Kavkazu, sve do Isfahana i domovine svojih roditelja.

"Knjiga Uzduž rovova Kermanijevo je gorljivo zauzimanje za Europu i njezine vrijednosti koja potvrđuje njegovu poziciju kao jednog od najznačajnijih i najutjecajnijih njemačkih intelektualaca" (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Prijevod na hrvatski potpisuje Ana Nemec.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom