RIJEKA

Uručena likovna nagrada Ivo Kalina dobitniku Zdravku Miliću

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Likovna nagrada Grada Rijeke Ivo Kalina u ponedjeljak je u Gradskoj vijećnici u Rijeci uručena dobitniku za 2017. i 2018. godinu akademskom kiparu Zdravku Miliću.

Zdravko Milić nagradu je dobio temeljem odluke stručnog povjerenstva za retrospektivnu izložbu "Radovi 1981- 2017", postavljenu u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) od 31. kolovoza do 21. rujna 2017. godine. Članica peteročlanog povjerenstva Ema Makarun istaknula je da je Milić odabran, kao jedan od devet nominiranih, zbog važnosti njegova rada i velikog traga kojeg je ostavio na domaćoj suvremenoj likovnoj sceni. Uz to, vrijedna je i Milićeva aktivnost na  Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci kao profesora. Makarun je podsjetila da je Milićeva izložba bila posljednja u nekadašnjem prostoru MMSU u ulici Dolac, prije preseljenja u kompleks Benčić.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je Milićeva izložba oduševila stručno povjerenstvo, ali sve druge koji su je pogledali. Milić otvara svojim djelovanjem brojna pitanja o povijesti, čovjeku, čovječanstvu, svakodnevnici i stvarnosti, rekao je Obersnel.

Zdravko Milić rekao je da je kroz svoje brojne umjetničke cikluse u dugogodišnjoj karijeri tražio prepoznatljivost. Istaknuo je da se o njegovu djelu može detaljnije doznati u novo objavljenoj monografiji na gotovo 300 stranica.

Bijenalnu nagradu Ivo Kalina Grad Rijeka dodjeljuje za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu u galerijskim i javnim prostorima u Rijeci i iznosi 20 tisuća kuna bruto. 

Ivo Kalina rodio se godine 1925. u Zagrebu, a umro je 1995. u Opatiji. Jedan je od prvih slikara informela i apstraktnog ekspresionizma u Hrvatskoj. Diplomirao je u Zagrebu, a bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića i član grupe 'Mart' i Grupe šestorice. Radio je kolaže, jedinstvene u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti, a poslije pejsažne motive crno-bijelih poteza.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of