ZAGREB

Urania: Projekcija filma o Franku Lloydu Wrightu, uz naratora Brada Pitta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dokumentarni film "Hram jedinstva", posvećen najpoznatijem američkom arhitektu Franku Lloydu Wrightu i njegovom istoimenom revolucionarnom djelu, prikazuje se 27. studenog u zagrebačkoj Uraniji - prostoru kreacije.

Priču o slavnoj građevini  Franka Lloyda Wrighta, njezinoj obnovi i pokušaju vraćanja stare slave i ljepote, gledateljima prenosi holivudski glumac Brad Pitt.

"Predani tim povjesničara i stručnjaka otkriva povijest jedne od najinovativnijih Wrightovih građevina koja je njegovu ljubav prema arhitekturi spojila s vlastitim duhovnim vrijednostima", ističe se u najavi.

Sama projekcija je dio višegodišnjeg projekta "Pametniji grad", u produkciji i organizaciji Bacača Sjenki i partnera. Cilj projekta je istražiti različite mogućnosti resursnosti grada te usporediti i suprotstaviti mišljenja o tome što danas, u situaciji posvemašnjeg osiromašenja, medijske zasićenosti i nepostojanja društvenog planiranja, možemo učiniti da grad, po definiciji prostor zajedništva i razmjene, učinimo pametnijim, ljepšim za život, korisnijim za sve građane.

Iz Uranije za utorak najavljuju projekciju dokumentarca "Ja sam gentrifikacija", osobnog eseja koji govori o arhitekturi, stanovanju, prostoru, gustoći, ksenofobiji, gentrifikaciji i urbanom razvoju.

Tijek filma obuhvaća autorova raznolika životna okruženja, počevši od djetinjstva u bogatom susjedstvu, do militantnog okruženja, zajedničkih stanova i prebivališta yuppieja, kao i njegovih različitih stanova u metropolama poput Tbilisija, São Paula, Züricha i Mexico Cityja.

Projekcija filma i razgovor s režiserom realiziraju se u sklopu projekta "Grad::Film: kako nastaje zajednica?" Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of