ZAGREB

UNHCR Hrvatska i Festival tolerancije obilježavaju Svjetski dan izbjeglica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložbama, filmovima i diskusijama UNHCR Hrvatska i Festival tolerancije obilježit će Svjetski dan izbjeglica, 20. lipnja.

Odabranim programima žele potaknuti društveni dijalog o važnosti zaštite prava izbjeglica, njihovom kvalitetnom i pravovremenom uključivanju u zajednice koje su im pružile zaštitu kao i doprinosu izbjeglica društvima u kojima nastavljaju graditi svoje živote. 

Anna Rich, predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj, kaže kako se na Svjetski dan izbjeglica odaje počast hrabrosti, snazi i doprinosu milijuna ljudi diljem svijeta prisiljenih napustiti svoje domove uslijed nasilja, ratova ili proganjanja.  

Direktorica Festivala Nataša Popović kaže da je njihova društvena uloga kroz umjetnost stavljati u fokus važne teme, a to već posljednjih šesnaest godina uspijevaju uspješno ostvariti kroz razne suradnje. 

Ovogodišnja izložba nosi poruku "Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu - tko god bila, od kud god dolazila, kad god bila prisiljena na bijeg" te u prvi plan stavlja solidarnost i izgradnju pravednijeg društva, promiče poruku dobrodošlice svima neovisno o nacionalnosti, rasi ili vjeri.

Kako bi poruka doprla do što više ljudi statične i pokretne slike Renate Poljak, Milijane Babić, Luke Duplačića, Tonke Maleković, Neli Ružić i Erica del Castilla predočavaju svu širinu i raznolikost interpretacije ovih snažnih poruka koristeći različite medije - fotografija, crtež, ilustracija, video.

Izložba se može vidjeti od 16. lipnja do 3. srpnja u javnom gradskom prijevozu Osijeka, Karlovca, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, te na CityLight i jumbo plakatima u Zagrebu.

Razgovori o izbjeglicama nastavit će se i tijekom samog Festivala od 30.lipnja. do 3. srpnja, kroz Tolerance Talk u suradnji s UNHCR-om otvorit će se tri društveno relevantne teme, od 1. do 3. lipnja, a jedna od njih je o izbjeglicama.

Na diskusiji 1. srpnja na Bundeku govorit će se o dokumentarnom filmu "Nasim" o najvećem europskom izbjegličkom kampu Moria u Grčkoj u kojem u teškim uvjetima, afganistanska majka Nasim i njeno dvoje djece, suprug i šira obitelj iščekuju  odluku o azilu. 

Film redatelja Ole Jacobsa i Arne Büttner bit će prikazan u sklopu filmskog programa festivala, kao i ukrajinski dokumentarni film "Hrpa", redatelja Tarasa Tomenka, o tome kako izgleda djetinjstvo u ratnoj zoni Donbasa. 

Češka komedija "Negdje iznad tragova zavjere" Adama Kolomana Rybanskog na sarkastičan način prikazuje kako mediji i društvo stvaraju atmosferu straha, nepovjerenja i dezinformacija o izbjeglicama i migrantima, na temelju izmišljenog terorističkog napada na malo češko selo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater