U 80. godini

Umro hrvatski slikar i grafičar Fadil Vejzović

| Autor: Hina
Fadil Vjezović (foto: Marko Todorov / CROPIX)

Fadil Vjezović (foto: Marko Todorov / CROPIX)


Hrvatski slikar i grafičar Fadil Vejzović umro je u petak nakon teške bolesti  u 80. godini u Zagrebu, doznaje se iz kruga obitelji.

Fadil Vejzović rođen je u Sarajevu 1943. godine, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija. 
Postdiplomski studij grafike i slikarstva završio je na Akademie der Bildende Kunste u Nurnbergu. Od 1976.- 1986. radio je u magazinu Start kao art direktor. 
Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj umjetnički rad dobio je  mnoge važne nagrade. 
Od 2007. godine, prema izboru Igora Zidića, njegova djela izložena su u stalnom postavu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu, .
Posljednja izložba Fadila Vejzovića, pod nazivom Tijelo – svijet postavljena je u zagrebačkoj Galeriji Josip Račić u ožujku ove godine. 
Vječna tema i inspiracija umjetničkog rada Fadila Vejzovića  bili su žensko tijelo i ljepota.
Vejzović se, osim slikarstvom, tijekom cijele umjetničke karijere bavio i ilustracijama pa je surađivao s brojnim nakladničkim kućama. Godine 2019. objavio je ilustriranu knjigu prema pjesmi Arsena Dedića „Kuća pored mora“. 
Njegov atelje u Medulićevoj ulici u Zagrebu bio je mjesto okupljanja brojnih prijatelja i rasadnik inspiracije za mnoge umjetnike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater