ZAGREB

Umjetnik Denis Butorac na Danima fotografije Arhiva Tošo Dabac

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kulturna manifestacija Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac u zadnjem tjednu svog 12. izdanja predstavlja umjetnika Denisa Butorca, u utorak putem live streama na Facebook stranici Arhiva Tošo Dabac.

U događanju naslovljenom "Iz sfere privatnog u javno: Obiteljska intima u kontekstu galerije" umjetnik će govoriti o pitanju identiteta i konstrukcije pozicije ‘drugog’ na temelju iskustva unutar obiteljske i šire društvene pozicije.

Po njegovim riječima, u svojoj umjetničkoj praksi medij fotografije najčešće koristi kao sredstvo samoreprezentacije i vizualizacije performativnih procesa kojima rekonstruira proživljena iskustva.

"Na vlastitim primjerima iz triju fotografskih radova koje sam razvijao studirajući na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, predočavam svoje interese i motivaciju koji su bili važni za stvaranje posljednjeg rada 'Poslanica'", napomenuo je. 

Denis Butorac diplomirao je na Katedri za fotografiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a osim Dekanove i dviju Rektorovih nagrada, dobitnik je novčane potpore i Nagrade Marina Viculin koja se dodjeljuje za rad umjetnika s iznimnim postignućima u području hrvatske fotografije.

U rujnu 2018. godine predstavio se prvom samostalnom izložbom "Homesick", u sklopu 10. međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Izlagao je na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Do 26. studenog u MSU galeriji može se razgledati izložba "Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dabca (od 1930-ih do 1950-ih)".

Na danima Arhiva svake godine opus jednog od najvećih hrvatskih fotografa predstavlja se kroz različite teme, a ove je godine to selo, koje je Dabac snimao od tridesetih do pedesetih godina prošlog stoljeća.

Predstavljene su fotografije ruralnih krajeva i seoskog stanovništva, s fokusom na uvjete života, rijetko ili nikad izlagane.

Dabac je snimao seljake kako rade i obavljaju svakodnevne poslove, u dnevnim migracijama na relaciji selo-grad, u gradu (na tržnici), ali i na svečanostima ili svetkovinama te u rijetkim trenucima odmora.

"Premda znatno manje poznate od fotografija iz ciklusa Ljudi s ulice, koje su mu donijele status najpoznatijeg hrvatskog reportažnog fotografa, Dabčeve fotografije obuhvaćene ovom izložbom nimalo ne zaostaju po svojoj umjetničkoj i dokumentarnoj kvaliteti", kažu iz MSU.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater