ZAGREB

U Zagrebu počelo snimanje filma "Stric" mladog autorskog dvojca

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Snimanje debitantskog dugometražnog igranog filma "Stric" autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca započelo je u četvrtak u Zagrebu, a osim u Zagrebu do 17. lipnja snimat će se i u Zagorju.

Taj "nekonvencionalni hibrid trilera i drame s elementima apsurdnog humora" prvi je dugometražni film koji nastaje u produkciji kuće Eclectica.

Kako je najavljeno, naslovnu ulogu tumači Miki Manojlović, a uz njega u filmu glume Goran Bogdan, Ivana Roščić i Roko Sikavica. Mardešić i Kapac pored režije potpisuju i scenarij. 

Radnjom smještenom u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih, film prati obitelj koja dočekuje voljenog strica na povratku iz Njemačke koji im donosi darove.

Slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom, no obiteljsku idilu prekida iznenadna zvonjava najnovijeg pametnog telefona i "ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete i da se za prepunom blagdanskom trpezom osim hrane nožem može rezati i napetost".

Kako se ističe u najavi, smješten gotovo potpuno na jednoj lokaciji, "Stric" vješto manevrira između groteske, terora i crnog humora, prikazujući priču koja se čini kao ‘božićni film u kojem je nešto pošlo gadno po zlu’. 

Mladi redateljski duo Mardešić-Kapac kroz svoje su nagrađivane kratke filmove (Nas Dva, Zagorski specijalitet) izgradili su prepoznatljiv rukopis razvidan u njihovu debitantskom dugometražnom ostvarenju "Stricu", u kojem osim sjajne glumačke postave važne uloge imaju i purica, francuska salata, božićne lampice i jedna puška, dodaje se.

Film snima srpski direktor fotografije s njujorškom adresom Miloš Jaćimović čiji su filmovi Oaza (Venecija 2020, najbolje ostvarenje ZFF-a 2020. i beogradskog FEST-a 2021.) te Varvari (2014.) i Tilva Roš (2010.) nagrađivani na najprestižnijim svjetskim festivalima. 

Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić (Eclectica), scenografiju potpisuje Ivana Škrabalo, kostime Ana Savić Gecan, a masku Silvija Bradica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum