ZAGREB

U zagrebačkom SC-u otvaraju se u srijedu dvije izložbe

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Studentski centar u Zagrebu otvara u srijedu, 5. listopada dvije izložbe - u Francuskom paviljonu Paulina Jazvić, Alem Korkut i Kristian Kožul izlažu "Objekte konstruktivne destrukcije", a autorica Jelena Lovrec u Galeriji SC predstavlja izložbu "Eggo". 

Radovi s izložbe "Objekti konstruktivne destrukcije", svaki na svoj način, sugeriraju kako se strategije konstruktivnog i destruktivnog djelovanja nalaze u svojevrsnom ambivalentnom odnosno dijalektičkom odnosu, ističe se u najavi.

Riječ je o skulpturama i instalacijama koje su proteklih godina ostvarili troje generacijski bliskih autora, rođenih sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Vanja Babić, kustos izložbe, istaknuo je u predgovoru kako prezentirani autori u svojem recentnijem stvaralaštvu uspješno posežu za svojevrsnim "kroćenjem" destrukcije u svrhu realizacije radova što na konstruktivan i nadasve relevantan način korespondiraju sa sociopsihološkim kontekstom unutar kojega su realizirani. 

Novi projekt Jelene Lovrec zamišljen je kao svojevrsni triptih "Musaka", od kojih svaki dio u svom nazivu – Eggo, Hot potato i Meat me – sadrži asocijacije na osnovne sastojke musake. 

Po riječima autora predgovora Vanje Babića, svaki je povezan i s određenom društvenom skupinom, ne samo s namirnicom - Eggo na kuharski način uključuje njene kolege iz područja vizualnih umjetnosti, Hot potato migrante i prognanike, a Meat me umirovljenike. 

Babić kaže kako u današnje vrijeme, kada se za različite manifestacije ljudskih vještina, od sportskih do kulinarskih, olako koristi odrednica "umjetnost", Lovrec tome pristupa tako da umjesto da kuhanje proglasi umjetnošću, umjetnički čin na određeni način ugradi u područje kulinarstva.

Kako je ocijenio, ovim projektom umjetnica je još jednom ostala dosljedna sebi, o ozbiljnim i aktualnim temama nastavlja progovarati na ležeran, emotivan i krajnje osviješten način, nikada pritom ne bježeći od fino iskazana humora što nas sve tjera na razmišljanje.

Izložba u Francuskom paviljonu bit će otvorena je do 19. listopada, u Galeriji SC do 15. listopada.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum