SPLIT

U Splitu predstavljeni svesci u čast akademiku Cambiju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita u srijedu je predstavljen 44. i 45. svezak časopisa "Prilozi povijesti umjetnosti u Dalmaciji" posvećenih akademiku Nenadu Cambiju povodom njegovih 50 godina znanstvenog rada.

Cambijev zbornik I i II predstavio je glavni urednik i pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić te rekao da je posebno važan i radostan trenutak kad se predstavlja najstariji časopis na tlu Hrvatske koji se bavi temom povijesti umjetnosti u Dalmaciji.

Podsjetio je kako je taj časopis utemeljio hrvatski povjesničar umjetnosti i konzervator Cvito Fisković, a večerašnja dva sveska posvećena su akademiku Nenadu Cambiju, njegovoj 80. godini života i 50. obljetnici znanstvenog rada.

Bužančić je izvijestio da svesci donose priloge i znanstvene članke od rane antike, pa sve do baroka. Sudionici su članke i svoje radove posvetili Cambiju kroz prizmu antike kojom se on bavi.

"Akademik Cambi je iznimno važna osoba u kulturnom sazviježđu Splita, to je čovjek koji već 30 godina vodi Književni krug, koji je zaslužan za organiziranje brojnih manifestacija i međunarodnih simpozija najvišeg ranga. Njegov plodni znanstveni rad iza sebe je ostavio brojne vrlo zapažene radove, knjige, članke. Njegove teme su skulptura antičke Dalmacije, područje od klasične antike do kasne antike uključujući čak i razdoblje ranog kršćanstva", kazao je Bužančić.

Cambijeva fascinacija Dioklecijanom obogatila je znanstvenu javnost

Istaknuo je da je Cambijeva fascinacija Dioklecijanovom palačom i Dioklecijanom kao likom obogatila hrvatsku znanstvenu javnost brojnim knjigama, da taj časopis brojne godine prati znanstvena zbivanja i istraživanja Splita i donosi više od 50 iznimno značajnih članaka istaknutih autora iz zemlje i svijeta koji su u Cambijevu čast dali svoje priloge povezane uz povijest umjetnosti Dalmacije.

Akademik Nenad Cambi je kazao kako nikada nije mogao vjerovati da će svoju trilogiju sa Dioklecijanom završiti, ali je ipak za vrijeme pandemije uspješno završio, te će možda već iduće godine "biti vani".

"Iz ove bibliografije, koja je možda najvrjednija, vidi se koliko je u tih 50 godina radova iza mene i to se približava brojci od 700 jedinica različitog karaktera", rekao je Cambi i dodao da se na svescima radilo tri godine te da je sveske s ukupno oko tisuću stranica prvi put prolistao prije par dana.

Predstavljanje je održano u organizaciji Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu, Književnog kruga Split i Muzeja grada Splita.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter