SVEČANI PROGRAM

U povodu dvostruke obljetnice DHK-a: Tri desetljeća vrlo kvalitetnog djelovanja i rada

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Dr. Boris Domagoj Biletić, prvi i aktualni predsjednik ogranka, prisjetio se svih onih koje više nema, a dali su veliki doprinos radu ogranka. Potom je spomenuo dosadašnje tajnike, lektore, grafičke urednike, prevoditelje, prisjetio se svih formata časopisa Nova Istra, broja pretplatnika, spomenuo je važne razmjene tekstova s časopisima La Battana, Kaj i Književna Rijeka te s drugima

Svečani program u povodu 30. obljetnice osnivanja Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika i 25. obljetnice časopisa Nova Istra održan je jučer u Sveučilišnoj knjižnici.

Nakon što je tajnica Ogranka Vanja Grubišić recitirala stihove iz hrvatske himne te potom iz "Krasne zemlje", u svečanu je atmosferu nazočne uvela Lucia Lyon, mlada violinistica koja je netom maturirala na glazbenoj školi.

Bogato djelovanje

Uz pozdravne riječi predstavnika županije, Matice hrvatske, Čakavskog sabora, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli - Filozofskog fakulteta, Gradske knjižnice i čitaonice i pulske Gimnazije - a svi su od reda imali riječi pohvale za rad ovog iznimno aktivnog Ogranka, i u trenutcima kada financijska situacija nije bila sjajna, predstavljen je rad toga ogranka kroz zadnja tri desetljeća.

Dr. Boris Domagoj Biletić, prvi i aktualni predsjednik ogranka, prisjetio se svih onih koje više nema, a dali su veliki doprinos radu ogranka. Potom je spomenuo dosadašnje tajnike, lektore, grafičke urednike, prevoditelje, prisjetio se svih formata časopisa Nova Istra, broja pretplatnika, spomenuo je važne razmjene tekstova s časopisima La Battana, Kaj i Književna Rijeka te s drugima.

Najavio je i da Rovinjac Igor Dobrača, koji već godinama surađuje s časopisom na razne načine, sada priprema bibliografiju Nove Istre, drugu po redu nakon one koju je pripremila Marija Petener Lorencin.

Bilo je dakako govora i o izdavaštvu u ovome ogranku, vrlo bogatom, a stota knjiga bit će ona Davora Mandića posvećena fojbama.

Biletić se prisjetio i svih nagrada koje je časopis dobio, članova-suradnika Ogranka te punopravnih članova središnjice DHK-a, manifestacija koje su se održale kroz godine, od kojih su neke postale trajne.

Brojne mejlove čestitki pročitali su Biletić te članovi Upravnog odbora Nada Galant, Goran Filipi i Mate Ćurić, a zbilja je veliki broj književnika, profesora te osoba iz javnog i kulturnog života čestitalo jubilej ovome časopisu i Ogranku.

Prisjetili su se nazočni i svih prostora gdje se DHK trebao seliti i gdje je djelovao, a bilo ih je čak osam, sve dok nisu dobili stalan prostor, govorilo se i o adaptaciji toga prostora, kao i o izdanjima koja su u pripremi.

Izložba izdanja

Za glazbeni intermezzo bio je zaslužan Valter Milovan - Maer uz Aleksa Aćimovića, a izveli su i jednu pjesmu po stihovima pokojnog Slavka Kalčića, koji je također bio član IO DHK-a.

Biletić je najavio i za jesen predstavljanje novih izdanja Ogranka, nedavno objavljenih knjiga Albina Crnoborija, Jelene Lužina, Tatjane Pokrajac-Papucci i drugih, a u čitaonici je bila postavljena izložba svih dosadašnjih izdanja.

Daniel Načinović recitirao je stihove iz drugog, novo objavljenog izdanja poeme "Gospa od Škrpjela".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter