u 19 sati

U PETAK SE OTVARA PULSKA IZLOŽBA IVANA FIJOLIĆA "Šamba'RA'bamba" u Galeriji Poola

| Autor: Zoran ANGELESKI
Najpoznatije Fijolićevo djelo je spomenik Bruce Leeu u Mostaru

Najpoznatije Fijolićevo djelo je spomenik Bruce Leeu u Mostaru


U petak u 19 sati u Galeriji Poola otvara se izložba kipara Ivana Fijolića pod nazivom "Šamba'RA'bamba". Jedno od njegovih najpoznatijih djela jest spomenik Bruce Leeu u Mostaru. Javnosti se predstavio s deset javnih skulptura, a u jednom je intervjuu umjetnik kazao i ovo: "Svaki režim ostavlja gadne traume na ljudima, a skulpture su tu da nas na to isto podsjećaju".

Prema autorovom obrazloženju naziva najnovije izložbe, 'Šamba'ra'bamba' je uzvik, eksplozivna zvučna kompozicija, glasovna metafora ili manifestacija unutarnje energije, pretvorene u slučajnu konstrukciju riječi, no bez dubljeg značenja. Naziv ne upućuje na dublju poveznicu s djelima predstavljenim na izložbi, niti ne označava sintezu umjetničko kreativnih podražaja, a na temelju kojih su dijela uobličena i povezana.

- Upravo to i je intencija korištenja igre riječi 'šamba'ra'bamba' za naziv izložbe, kako bi se naglasila važnost sporednih tj. nebitnih od "bitnih" stvari suvremene potrošačke kulture. Živimo u vremenima klimatske krize, društvene, političke, pandemijske, tehnološke pa i osobne. Koja je uloga umjetnosti i umjetnika u tome? Kako se umjetnički izraziti da budeš smislen, začudan, dijaloški, simbolički, a opet ne opterećujući i dostatan, pita se autor.

Ivan Fijolić (Zagreb, 1976.), završio je 1994. Školu primijenjene umjetnosti, stekavši titulu dizajnera metala, da bi 2004. na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao kiparstvo u klasi prof. Mire Vuce, stekavši titulu profesor likovne kulture. Upisuje 2008. poslijediplomski doktorski umjetnički studij kiparstva. Teorijski dio doktorsketeze: "Uloga postamenta u derivatu popartističke skulpture spomeničkog predznaka", pod mentorstvom red. prof.art. Peruška Bogdanića te izv.prof.dr.sc. Žarka Paića obranio je 29.02.2016. Aktivno se bavi umjetničkom djelatnošću od 1999.godine.

Autor je preko 30-ak samostalnih izložbi, od toga šest inozemnih. Sveukupno je sudjelovao na 60-ak zajedničkih izložbi, od toga 14 u inozemstvu. Javnosti se predstavio i s deset javnih skulptura, a sudjelovao je i na dvije međunarodne kiparske radionice (Vrsar 1999., Češka 2003.). Trenutno radi kao docent na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini