NAJNOVIJEROVINJ

U nedjelju najdugovječnija izložba na otvorenom: GRISIA POSVEĆENA BRUNU MASCARELLIJU

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Prijave za izložbu zaprimat će se u nedjelju, na dan izložbe od 7 do 9.30 sati ispred zgrade Muzeja grada Rovinja, a u 10 sati bit će upriličeno otvorenje Grisije, na omanjem trgu ispred kuća slikara Mascarellija i Vuličevića, na broju 46. Na istom mjestu u 17 sati bit će dodijeljene nagrade za Grisiju i Likovnu koloniju

 

 Ove će se nedjelje, 11. kolovoza, održat najdugovječnija izložba na otvorenom, rovinjska "Grisia". Tim je povodom jučer održana konferencija za novinare na kojoj je bilo riječi i o nekim preinakama koje ovom najvećem galerijskom prostoru pod vedrim nebom, predstoje kako bi se sačuvao njen kontinuitet a ona (p)ostala središnjim mjestom okupljanja i druženja likovnih umjetnika. O tome su govorili v.d. ravnateljice Muzeja grada Rovinja Tajana Ujčić, koordinatorica edukativnih aktivnosti Muzeja Andrea Milotić, član ocjenjivačkog suda Argeo Curto te predstavnica Udruge Faro 11 Ivana Čehić Rabljenović.

- Ovogodišnja Grisia posvećena je velikom slikaru Brunu Mascarelliju koji nas je nedavno napustio, a koji je desetljećima bio dobri duh Grisije, istaknula je Tajana Ujčić. Objasnila je i da će se prijave na izložbu zaprimati na sam dan izložbe od 7 do 9.30 sati ispred zgrade rovinjskog Muzeja, a u 10 sati bit će upriličeno otvorenje Grisije, na omanjem trgu ispred kuća slikara Mascarellija i Vuličevića.

- Dodjela nagrada za Grisiju i Likovnu koloniju održat će se u 17 sati također ispred kuća slikara Mascarellija i Vuličevića - Grisia 46., kazala je Ujčić, te dodala da će nakon dodjela nagrada biti upriličeno druženje za sve sudionike uz sir i pršut.

Svira "Streptet jazz quintet"

Muzej je ove godine osigurao   i besplatni parking za izlagače Grisije i to kod nogometnog igrališta Valbruna, od kuda će za njih sve do starog grada biti organiziran transfer. Za glazbenu kulisu likovnog cjelodnevnog događanja zadužen je "Streptet jazz quintet" poznatog istarskog glazbenika Branka Šterpina.

Najavljene su i dvije Dječje radionice "Priče iz đardina".

- Prva radionica je "Slikar Bruno Mascarelli dječjim očima" koju će voditi Lilia Batel i namijenjena je populaciji od pet do osamnaest godina, dok je druga "U zelenoj oazi slikara Mascarellija" - Kolektiv "Priče iz šume", namijenjena djeci od pet do dvanaest godina. Svaka radionica potrajat će sat i trideset i bit će vođena na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku, rekla je Andrea Milotić, te dodala da će radovi biti izloženi u vrtu obitelji Mascarelli.

Argeo Curto ustvrdio kako će jedini kriteriji u odabiru najboljih radova biti njihova kvaliteta. Uz njega, ocjenjivački sud činit će Iva Körbler kao predsjednica žirija, te Višnja Bralić, Irena Bekić i Marijana Paola Ferenčić, koji će dodijeliti dvije otkupne nagrade u visini od 10 tisuća kuna, koje od ove godine nose ime "Bruno Mascarelli" i "Slobodan Vuličević". Treću nagradu, u visini od 4,5 tisuća kuna tradicionalno je osigurala hotelijersko-ugostiteljska kuća Maistra.

 U večernjim satima "Grisia Youth"

Nakon dodjele nagrada, u večernjim satima na tradicionalnu Grisiju nadovezat će se program "Grisia Youth" s naglaskom na novomedijsku umjetnost.

- Program započinje u 21.30 sati na platou iza crkve Svete Eufemije performansom, nakon čega slijedi projekcija filma "Glavno jelo" redateljice Kristine Barišić, rekla je Ivana Čehić Rabljenović. Udruga Faro 11 je za večernju glazbenu podlogu organizirala nastupe DJ Evana i Barbare Munjas. Proglašenje pobjednika programa Grisia Youth najavljeno je za ponoć. Prva nagrada je novčana i iznosi četiri tisuće kuna dok je druga samostalna izložba u galeriji sv. Toma".


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam