KARLOVAC

U Karlovcu izložba posvećena slovenskom dramatičaru Slavku Grumu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba pod nazivom “Pišem, jer pisati moram”, posvećena slovenskom književniku i dramatičaru Slavku Grumu, postavljena je u izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” karlovačke Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, priopćeno je u utorak iz te knjižnice. 

Izložba je posvećena 120. obljetnici Grumova rođenja, postavila ju je Knjižnica Mirana Jarca iz Novoga Mesta, a bit će otvorena do 22. studenoga.

Karlovačka knjižnica je središnja knjižnica slovenske nacionalne manjine u Hrvatskoj te ima dugogodišnju suradnju s knjižnicom iz Novoga Mesta i drugim institucijama te Veleposlanstvom Republike Slovenije u Hrvatskoj.

Slavko Grum je jedan od najznačajnijih slovenskih dramatičara, ističe se u priopćenju, a svojim opusom, posebno dramom "Događaj u gradu Gogi" , za koju je 1929. dobio nagradu na književnom natječaju, postao je jedan od najistaknutijih književnika slovenskog ekspresionizma.

Njegova djela, ocjenjeno je, uz djela Podbevšeka, Kosovela, Jarca i druge, pripadaju vrhu moderne drame 20. stoljeća.

Budući da je u Novome Mestu Grum proveo svoje najljepše, mladenačke godine, Knjižnica Mirana Jarca čuva njegovu ostavštinu u posebnoj zbirci Boga Komelja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini