ZAGREB

U Hrvatskom programu festivala u Puli deset filmova

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski program 69. Pulskog filmskog festivala, koji će se održati od 16. do 24. srpnja, donosi deset  filmova, objavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u zagrebačkom KIC-u.

"Svih deset filmova snimljeno je u vrijeme pandemije, treba čestitati autorima jer je izuzetno teško raditi pod takvim pritiskom, rekao je Pavo Marinković, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala.

Dodao je kako je od tih deset filmova, čak sedam debitantskih pa se ova pulska godina može nazvati i 'godinom debitanata', iako su neki od njih u 'ozbiljnim godinama', a svoje su karijere ostvarili u drugim disciplinama.

Među odabranim filmovima su "4:2" Anđela Jurkasa, nezavisna filmska priča o ljubavnoj krizi tijekom nogometne utakmica, drama o raspadu obitelji “Baci se na pod”, dugometražni prvijenac glumice Nine Violić te akcijska komedija "Divljaci" Darija Lonjaka, najavljen kao najpopulističkiji film ove godine.

Tu su i obiteljska priča o žrtvama tranzicije "Glava velike ribe" utemeljen na romanu Ognjena Sviličića, "Illyricvm" autora afirmiranog u eksperimentalnom filmu Simona Bogojevića Naratha, u kojem se govori na latinskom i staroilirskom, te komedija s elementima drame "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića 

U program su uvršteni i filmovi "Punim plućima", dugometražni igrani prvijenac etabliranog direktora fotografije Radislava Jovanova Gonza, priča o prijateljima iz mladosti koje je sustiglo vrijeme te "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca, opisan kao  božićni film koji to zapravo nije.

Festival će otvoriti film "Šesti autobus" Eduarda Galića o Vukovaru, odabran s obzirom na aktualizaciju teme ratom u Ukrajini, a kao jedan od favorita nameće se festivalski već uspješan te od kritike i publike dobro prihvaćen film "Zbornica" Sonje Tarokić.  

Ravnateljica Festivala Tanja Miličić rekla je da će i dalje centar događanja biti Arena, a filmovi će se prikazivati i u prostorima Istarskog narodnog kazališta i Kina Valli.

Program za mlade Dizalica vraća se na plažu Ambrela, gdje gledatelji filmove gledaju iz ležaljki uz more. Kao novu lokaciju najavila je Brijune, gdje je Tito imao kino, koje je sada osposobljeno za projekcije.

Festival će ove godine gostovati u Rovinju i Poreču, a ravnateljica se nada da će se ubuduće i povećati popis gradova za gostujuće programe. 

Žirijem predsjeda višestruko nagrađivani austrijski redatelj Stefan Ruzowitzky, koji je za film „Krivotvoritelji“ dobio Oscara i za Netflix režirao seriju „Barbari“, a tu su još redatelj Zrinko Ogresta, glumica Marija Škaričić, festivalska programatorica i novinarka Varietyja Alissa Simon te montažer Miran Miošić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of