ZAGREB

U Dokukinu KIC nagrađivani filmovi o bijegu od rata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Za uskršnji vikend u Dokukinu KIC bit će prikazana dva filma koja svjedoče o bijegu od rata i pravom značenju doma, danski "Bijeg" ii ukrajinski "Ova kiša nikad neće stati", prikazivani i nagrađivani na filmskim festivalima diljem svijeta, priopćeno je iz KIC-a.

Film "Bijeg" danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena, nominiran za Oscara, može se pogledati od 15. do 17. travnja. 

To ostvarenje govori o uglednom sveučilišnom profesoru koji nakon 20 godina odlučuje ispričati svoju priču. Njegov bliski prijatelj i školski kolega Rasmussen daje mu prostora i vremena da pronađe prave riječi, da se otvori o svom djetinjstvu kao izbjeglica iz Afganistana, ne ispuštajući iz vida cjelokupnost njegove osobnosti, od ljubavnih i profesionalnih do izrazito privatnih detalja o njegovoj obitelji.

Film je nagrađen na Sundanceu prošle godine, a za prestižnu nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti bio je nominiran u kategorijama animiranog, dokumentarnog i stranog filma - što ga čini prvi takvim u povijesti nagrada.

Ukrajinski dokumentarac "Ova kiša nikad neće stati" redateljice Aline Gorlove, snimljen u crno-bijeloj tehnici, predstavlja problematiku rata i razornih posljedica na ljudski život, ljudsku sadašnjost i budućnost.

Dobitnik nagrade za najbolji debitantski film na prestižnom festivalu dokumentarnog filma IDFA donosi priču o Andriju, mladom Sirijcu koji je s dijelom obitelji u Ukrajinu pobjegao od rata i koji radi tako da pomaže drugima, kao volonter Crvenog križa. No, kada se situacija u Ukrajini počne komplicirati, Andrij pokušava shvatiti ima li bijega od neugodne stvarnosti.

Dokumentarac je na programu 15. i 16. travnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini