SPLIT

U Dioklecijanovim podrumima otvorena godišnja izložba hrvatskih arhitekata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dodjelom nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) za 2019. godinu, u subotu navečer u Dioklecijanovim podrumima u Splitu otvorena je godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata i arhitektica na kojoj je predstavljeno 107 radova.

Ovogodišnja nagrada "Viktor Kovačić" za životno djelo predana je Radovanu Tajderu, a nagrada "Viktor Kovačić" za najuspješnije ostvarenje u svim kategorijama pripala je projektu URANIA  - 3LHD  iz Zagreba  (Saša Begović, Marko  Dabrović, Tatjana  Grozdanić Begović, Silvije Novak i Paula  Kukuljica).
Nagrada "Drago Galić" za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2019. godinu pripala je projektu "4 kuće za 4 brata" iz Zadra (Iva  Letilović i Igor Pedišić) .
Projektu "Bijeli loft"  Studija UP iz Zagreba (Lea Pelivan i Toma Plejić) pripala je nagrada  "Bernardo Bernardi" za najuspješnije ostvarenje u području oblikovanja i unutrašnjeg građenja za 2019. godinu.
Nagrada  "Neven Šegvić" za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 20109. godinu pripala je  radijskoj emisiji "Stvarnost prostora"  Trećeg program  Radio  Zagreba - Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Evelina Turković (urednica), Vesna Vuković i Frano Petar Zovko.
  Dobitnik nagrade za životno djelo Radovan Tajder je nakon primitka priznanja istaknuo kako je za njega ta nagrada poseban događaj koji ga  veseli.
"Poručio bih kako u arhitekturu treba biti ustrajan  i ne zanositi se modnim trendovima. Arhitekturi treba pružiti mogućnost da ona dođe do izražaja, a ne osoba koja ju je radila. To znači - treba služiti arhitekturi," poručio je Tajder.
Voditelj  stručnog savjeta i dopredsjednik UHA Tonči  Čerina je istaknuo kako je ove godine bio nedostatak prijavljenih projekata javno-društvene namjene,  što ukazuje da nije bilo dovoljno  natječaj arhitektonsko-urbanističkih za takve projekte. Pretežito su pristigli  projekti izravno ili neizravno vezani za turizam, pa je i ova izložba u Dioklecijanovim podrumima pokazatelj stanja u društvu", kazao je Čerina.
Splitski gradonačelnik  Andro Krstulović Opara je istaknuo važnost Dioklecijanovih podruma. "Ova izložba je poziv za korištenje Dioklecijanovih podruma ne samo u turističke svrhe ili za snimanje filmova nego i za ovakve kulturne i stručne  događaje koji će sigurno donijeti novum Splitu", rekao je Krstulović Opara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater