ZAGREB

U DHK predstavljene dvije knjige Davora Velnića 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjiga Davora Velnića "Na rubu ničega" i izbor njegovih priča na španjolskom jeziku "Así, de paso" predstavljeni su u srijedu u Društvu hrvatskih književnika (DHK)  u Zagrebu.

S Velnićem je o knjizi "Na rubu ničega" razgovarao Marko Gregur, a priče na španjolskom predstavila je prevoditeljica Željka Lovrenčić.

Velnić je istaknuo kako rasprave o Krleži i pitanje njegova talenta u književnosti pokazuju da još živimo u bivšoj državi. Krleža je propali gimnazijalac, austrougarski podoficir i neuspješni obavještajac kojega su u Srbiji ulovili dva puta, komunistički aktivist i ratni profiter koji je živio u otetom i tuđem na Gvozdu, rekao je i dodao kako je iz svoga života otišao na lafetu pokriven partijskom zastavom.

Treba vidjeti, naglasio je Velnić, što jest književno u njegovu djelu, a što je angažirano ljevičarsko pisanje i pisanje po nalogu partije. 

Čitajući Krležu mogu se promašiti veliki autoriteti europske i svjetske književnosti, rekao je Velnić i dodao kako Krležu silno kompromitira njegova knjiga "Panorama". Iz te se knjige vidi, napomenuo je, što Krleža misli o najuglednijim europskim književnicima te dodao kako učenici, da to ponove na maturi, ne bi nikad maturirali.

Besmislenim smatra tvrdnje kako je Krleža spašavao ljude poput Mate Ujevića i Krune Krstića. Ljudi poput Ujevića i Krstića spašavali su Krležu, njegov Zavod i cijeli taj sustav od nepismenosti, rekao je Velnić. Ocijenio je kako je Krleža jugoslavenski pisac pa je onima koji ga veličaju postao zadnja crta obrane jugoslavenstva.

Knjiga "Na rubu ničega" (314 str.) objavljena u maloj knjižnici Društva hrvatskih književnika. U knjigu je uvršteno 12 tekstova - Krležin šešir, Zašto Krleža, Čitajući Krležu, Nepodobno pisanje o Krleži, Bauk kruži Hrvatskom, Velebno sabiranje, Fatalna žena na Krležinu dvoru, Nepomirljivo i neoprostivo, Marginalije i druge arije, Mi gradimo enciklopediju, enciklopedija gradi nas, Utvara s Dubravkina puta O autoru kroz razgovor.

Željka Lovrenčić istaknula je kako je u nakladničkoj kući La Zonámbula iz Guadalajare u Meksiku, objavljena zbirka pripovijedaka Davora Velnića "Así, de paso" (Onako usput). 

Zbirka obuhvaća, napomenula je, osam pripovijedaka objavljivanih u časopisu "Književna Rijeka" kojemu je Velnić nekoliko godina bio glavni urednik te u španjolskom prijevodu u časopisu za međunarodne književne veze DHK-a Most/The Bridge. 

Objavljene su Velnićeve pripovijesti: Majstor, Stid, Prepoznavanje, Iščekivanje dubina, Opoziv, Bezoar, Nebeske ljubavnice i Pred komisijom, dodala je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum