ZAGREB

U CeKaTe-u stručni kolokvij o kriminalističkom romanu u Hrvatskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Stručni kolokvij o kriminalističkom romanu u Hrvatskoj "Ritam zločina" okupit će u Centru za kulturu Trešnjevka od 4. do 10. listopada neke od najistaknutijih domaćih predstavnika toga žanra u bogatom programu književnih tribina, susreta s autorima, predavanja i projekcija filmova.

Kako se ističe u najavi, naslov kolokvija - "Ritam zločina" - upućuje na kultni film Zorana Tadića iz 1981. za koji je scenarij nastao po priči jednog od najcjenjenijih autora kriminalističkih romana u Hrvatskoj Pavla Pavličića, "Dobri duh Zagreba" iz 1976. godine.

Posljednjih desetak godina kriminalistički roman prešao je iz prostora tzv. "lakše" književnosti u prostor u kojem se njime sve više bave književni teoretičari i kritičari. Hrvatska književnost ima dugu tradiciju toga žanra, a kriminalistički su romani danas među najposuđivanijim proznim žanrovima u hrvatskim knjižnicama.

Ciljevi su kolokvija upoznavanje s tradicijom kriminalističkog romana u domaćoj nacionalnoj književnosti, promatranje odnosa književnog predloška i novog medija tj. filma, te razvijanje čitateljske mašte u interaktivnoj igri rješavanja kriminalističkog slučaja. Također, u sklopu programa, razgovarat će se o poziciji kriminalističkog romana u dijakroniji hrvatske književnosti, te skrenuti pozornost na važnu obljetnicu pojavljivanja istražitelja Ive Remetina, junaka Pavličićevih kriminalističkih romana.

Osim književne tribine, razgovora o krimi romanima u Hrvatskoj, te književnih susreta s autorima, održat će se i predavanje Veljka Krulčića pod nazivom "Hrvatski kriminalistički film", dok će Mario Kolar održati predavanje o kriminalističkom romanu, a u sklopu programa u CeKaTe-u će biti upriličene i projekcije filmova "Ritam zločina" Zorana Tadića te "Zločin u školi" redatelja Branka Ivande, također prema djelu Pavla Pavličića.

Kolokvij, u kojemu će među ostalima sudjelovati Pavao Pavličić, Goran Tribuson i Hrvoje Kovačević, moderira, uređuje i vodi književnica Julijana Matanović.

Program se održava u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka i besplatan je za sve.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini