ZAGREB

"Tvornička jutra" Milana Trenca istražuju odnos pop-arta i soc-realizma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kuća za ljude i umjetnost Lauba predstavlja od 15. prosinca izložbu grafičke mape "Tvornička jutra" Milana Trenca, kojom umjetnik istražuje međusobni odnos dvaju istovremeno razvikanih i osporavanih stilova proteklog stoljeća, pop-arta i soc-realizma. 

Kako se ističe u najavi, predstavljeni radovi označavaju odmak od uobičajene tehnologije Trencovog stvaranja, videa, filma i digitalnog tiska jer istražuje tehniku sitotiska koristeći kao ishodište kadrove stripa "Maljčiki" (Studentski list, 1981.) inspiriranog hitom beogradske grupe Idoli.

Na sadržajnom planu, dodaje se, predstavljene ideje mitologiziraju soc-realističku svakodnevicu kao službeni mit "klasno osnaženog" proletarijata kroz prizmu konzumerističke paradigme kapitalističkog ethosa. 

Time se stvara "konglomerat idejnih apsurda koji kroz vizualnu transformaciju pop-arta stavljaju gledaoca u poziciju zbunjenog konzumenta prisiljenog dešifrirati i raščlanjivati simbole i vizualne signale te ih u toj raščlambi i ponovno iščitati kao elemente manipulacije koji su prisutni u oba žanra, a i šire u kontekstu dogovorenih stilskih obilježja".

"Visoka estetiziranost Trencovih radova koja je konzistentna kroz sve faze njegovog izrazito raznolikog i bogatog opusa očita je i u ovom univerzumu te svojim koloritom i čvrstoćom linije daje radovima trajnu estetsku kvalitetu koja nadilazi efemerno kozerstvo samog projekta", napominje se u najavi.

Milan Trenc (1962.) bavi se animacijom, stripom, ilustracijom, filmskom i televizijskom režijom te pisanjem scenarija i knjiga. Diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u klasi profeseora Kreše Golika, a početkom osamdesetih prošlog stoljeća, uz studij režije, počinje objavljivati stripove u Poletu i Studentskom listu. 

Od 1985. godine, pa do njegova gašenja bio je glavni ilustrator magazina Start, a od 1991. do 2004. boravi u New Yorku gdje objavljuje stripove u Heavy Metal Magazinu. Ilustracije mu se pojavljuju u The New York Timesu, Timeu, The Wall Street Journalu, New Yorkeru, Fortune Magazinu, Washinton Postu, Business Weeku i ostalim važnijim američkim listovima. 

Za svoje ilustracije u The New York Timesu dobio je nagrade magazina Print (1993.) i Society of Publication Designers (2003.), a zapažen je i po knjizi  za djecu "Noć u muzeju" po kojoj je snimljen istoimeni holivudski film.

Izlagao je u prestižnim svjetskim muzejima, na grupnim izložbama u Centre Georges Pompidou, Paris, Art in General, New York i Sherry Frumkin Gallery, Los Angeles, a ostvario je i niz samostalnih izložbi. Redovni je profesor na ALU Zagreb.

Njegova grafička mapa tiskana je u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum