ZAGREB

Tri nova naslova iz Hena coma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladnik Hena com najavljuje tri nova naslova, provokativnu sliku nizozemske gostoljubivosti "Dvije deke, tri plahte" Rodaana Al Galidija, roman "Kirurg" jedne od najčitanijih suvremenih čeških spisateljica Petre Dvořákove, te novu knjigu Olje Knežević "Gospođa Black".

Rodaan Al Galidi (1971.) nizozemski je pisac i pjesnik iračkog podrijetla. Studirao je građevinu da bi potom emigrirao iz Iraka kako bi izbjegao vojnu obvezu te od 1998. godine živi u Nizozemskoj. Dosad je objavio šest romana i devet zbirki poezije. Roman "De autist en de postduif" (2009.) priskrbio mu je Nagradu Europske unije za književnost 2011. godine. Njegovo posljednje djelo "Holland" objavljeno je 2020.

Roman "Dvije deke, tri plahte" (2016.) nizozemski je bestseler i njegov dosad najuspješniji roman.

Priča je to o iračkom izbjeglici Samiru Karimu koji živi u nizozemskome centru za tražitelje azila zajedno s 500 imigranata koji čekaju da im nizozemske vlasti daju dozvolu boravka. Dok je ne dobiju, ne smiju raditi. Ne smiju se školovati. I ne smiju izostati s jutarnjeg prijavka. Neki čekaju tri, neki sedam, neki šesnaest godina; neki su u međuvremenu ondje umrli, a neki se rodili. Nitko od njih ne zna koliko će čekanje još trajati, ni kako ga skratiti. I premda su vrata centra otvorena, vanjski je svijet za njih zatvoren.

"Ovo nije priča o iračkom izbjeglici. Ovo je priča o svim izbjeglicama, i o Europi u kojoj su protokoli i papiri važniji od ljudi. O Nizozemskoj i njezinim stanovnicima. Rodaan Al Galidi ispričao ju je glasom čovjeka koji se zna smijati. Jednostavno i toplo. Da se lako čita i teško zaboravlja", stoji u najavi.

Knjigu je s nizozemskog prevela Svetlana Grubić Samaržija.

Roman "Kirurg" (2019.) češke spisateljice i scenaristice Petre Dvořákove najavljen je kao pitka, dinamična i napeta knjiga kojom se ta autorica potvrdila kao jedna od najčitanijih suvremenih književnica u Češkoj.

U gradiću na rubu Češke kirurg Hynek Grábl profesionalno i vješto obavlja svoj posao u lokalnoj klinici. Zajednica ga poštuje, susjedi veličaju, a većina kolega prezire. Kad mu se nad život nadvije sjena dobro čuvane tajne iz prošlosti, dok je slovio kao ugledni liječnik u glavnome gradu, stiješnjen i pod pritiskom, kirurg se strmoglavljuje u spiralu pogrešnih odabira, s razornim posljedicama.

"Obrađujući milje koji mnogi idealiziraju, pritom i jezikom i stilom demistificirajući jednu od najcjenjenijih profesija, Dvořáková čitatelju primamljivo dočarava kompleksan i moralno upitan lik, suptilno se dotičući svih stereotipa koji se za njega neminovno vežu", ističu iz Hena coma.

Petra Dvořáková (1977.) dosad je objavljivala publicistiku, fikciju i knjige za djecu. Proslavila se već prvom knjigom, nizom intervjua s naslovom "Proměněné sny" nagrađene Magnesijom Literom za novinarstvo. Uslijedile su zatim knjiga "Já jsem hlad" (2009.) u kojoj se bavi problemom anoreksije, te također nagrađivana knjiga za djecu "Julie mezi slovy" (2013.). Prijevod "Kirurga" s češkog potpisuje Sanja Miličević Armada.

Hena com je objavio i novi roman spisateljice Olje Knežević "Gospođa Black" koji prati mladu Crnogorku u nevolji koja se, bježeći iz zloglasnog kraja, sretnim spletom okolnosti i svojih poželjnih osobina, nastani u središtu Londona. Njezin otmjeni, šarmantni, uglađeni, znatno stariji i bogati muž gospodin Black divan je, sve dok to ne prestane biti. Majka kćeri tinejdžerice na pragu četrdesete ulazi u rat s demonima iz vlastite prošlosti, željna uzbuđenja, pustolovina i strasti...

Olja Knežević rođena je u Podgorici a živi u Zagrebu. Njezina kratka priča "Učionica" (The Classroom) objavljena je u 2009. godine u antologiji FREEDOM Amnesty Internationala uz priče poznatih svjetskih autora. U razdoblju od 2010. do 2014. za magazin Art pisala je kolumne/priče, od kojih je nastala zbirka "Londonske priče juga" (2013). Do sad je objavila romane "Milena & druge društvene reforme" (2012.) i "Katarina, velika i mala", koji je na natječaju V.B.Z-a proglašen najboljim romanom 2019. godine. Djelo je prevedeno na engleski jezik i objavljeno u Velikoj Britaniji 2020. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater