ODRŽAVA SE OD 23. DO 27. RUJNA

TJEDAN ISTARSKIH KNJIŽNICA Kako postati e-građanin  

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Projekt je pokrenut s ciljem zagovaranja i isticanja važnosti knjižnica u zajednici, promoviranja knjižničnih usluga, pružanja dodatnih sadržaja u knjižnicama za građane i korisnike te poticanje suradnje i osnaživanja knjižničarske zajednice. Intencija Društva jest razvijati i profilirati projekt te redovito ga provoditi na godišnjoj razini u istarskim knjižnicama, kazala je Nadia Bužleta, predsjednica Društva bibliotekara Istre

Manifestaciju Tjedan istarskih knjižnica predstavili su u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula članovi Glavnog odbora Društva bibliotekara Istre Tijana Barbić Domazet, Nadia Bužleta, Adriana Gri Štorga i Aleksandar Ćatić.

- Manifestacija će se održati prvi put, i to od 23. do 27. rujna, a time želimo biti prepoznatljivi i u lokalnoj zajednici predstaviti naše programe. Ovogodišnja je tema informacijska pismenost. Projekt je pokrenut s ciljem zagovaranja i isticanja važnosti knjižnica u zajednici, promoviranja knjižničnih usluga, pružanja dodatnih sadržaja u knjižnicama za građane i korisnike te poticanje suradnje i osnaživanja knjižničarske zajednice. Intencija Društva jest razvijati i profilirati projekt te redovito ga provoditi na godišnjoj razini u istarskim knjižnicama, kazala je Nadia Bužleta, predsjednica Društva bibliotekara Istre.

Informacijska pismenost

Aleksandar Ćatić rekao je da će središnja ovogodišnja tema biti posvećena informacijskoj pismenosti. U fokusu programskih aktivnosti koje se provode u sklopu Tjedna je podučavanje građana za korištenje sustava e-građanin.

Projekt e-građanin, kako su istaknuli jučer, pokrenula je Vlada Republike Hrvatske, a realiziran je kao internetska stranica koja omogućava pristupanje elektroničkim uslugama javnih institucija. Ćatić je istaknuo da je tema namijenjena školarcima, učenicima i studentima.

- Glavni pokrovitelj prvog Tjedna istarskih knjižnica je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a realizaciju projekta omogućili su i Grad Vodnjan te Arheološki muzej Istre, kazala je Adriana Gri Štorga, a Tijana Barbić Domazet naglasila je da je to glavna veza između građana i javne uprave. Istaknuta je i velika uloga Grada Pule u svemu tome.

- Građane će se podučiti kako dobiti e-putem izvod iz matične knjige rođenih, vjenčanih, umrlih, razne dozvole, provjeravati ocjene svoje djece u školama, vidjeti koje su nam lijekove liječnici prepisali prije par mjeseci i drugo, a ukoliko službenici na šalterima kažu da nam takve potvrde ne vrijede, nemaju pravo i trebate im ukazati da su to jednakovrijedni dokumenti kao oni što se dobivaju na šalterima raznih ustanova, kazala je Barbić Domazet.

Programi za građanstvo

U Gradskoj knjižnici i čitaonici 25. rujna održat će se radionica za sve zainteresirane građane "Postani e-građanin uz pomoć", i to s početkom u 18 sati, a bit će na programu i radionice za učenike na temu pretraživanja i vrednovanja informacija prema dogovoru sa školama.

Projekt e-građani bit će predstavljen u Knjižnici Vodnjan, Knjižnici Žminj te u Knjižnici Arheološkog muzeja Istre od 23. do 27. rujna od 12 do 13 sati.

Taj će se projekt provoditi i u Gradskoj knjižnici Pazin, u Gradskoj knjižnici "Matija Vlačić Ilirik" Rovinj, Gradskoj knjižnici Umag, gdje će se održavati i radionice "Abeceda pretraživanja" - poduka u osnovnim znanjima vezana za knjigu i izvore informacija".

Nadia Bužleta naglasila je i da su se tu uključile knjižnica Strukovne škole Pula, knjižnica Osnovne škole Monte Zaro te ona Talijanske srednje škole "Dante Alighieri".


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater