ZAGREB

Teatar &TD: Prva knjiga nove biblioteke "Donor i druge drame" Branka Ružića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjiga "Donor i druge drame" Branka Ružića prva je knjiga objavljena, unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom i potresom, u novopokrenutoj Maloj  dramskoj biblioteci u izdanju Studentskoga centra u Zagrebu, odnosnoTeatra &TD.

Naslovni tekst "Donor" imao je uspješnu praizvedbu u Engleskoj, no zbog novonastalih okolnosti nije dočekao hrvatsku premijeru zakazanu za travanj ove godine u Teatru &TD, u režiji Nine Kleflin s Dijanom Vidušin i Sašom Anočićem u glavnim ulogama.

Izvorno je napisana za britanski Oast Theatre, prevedena je na francuski i njemački, objavljene krajem prošle godine u Parizu i objavljena je u Forumu, književnom časopisu HAZU.

Uz nju, knjiga donosi dramu "Bolje sutra" svojedobno praizvedenu u HNK Split, te do sada neizvođeni tekst "Stipe" autora koji proteklih godina živi u Londonu i radi na BBC-u, filmski je i televizijski scenarist, koji povremeno piše i kazališne tekstove za sve generacije.

Autor je komentirao kako je izlazak te knjige potpuno nevjerojatan događaj jer izlazi u neobično vrijeme, vrijeme kad ljudi više misle o kataklizmi, nego o književnosti i teatru.

Kaže da su tri drame iz te knjige također vrlo neobičan spoj, kako po pitanju žanra, stila, mjesta i države nastanka, tako  i po različitosti njihove dramske strukture, a objedinjuje ih njegova želja da glumcima i publici podari zanimljivu suvremenu priču.

Probe već počele, autor već imao avionsku kartu za dolazak na premijeru

Iz SC-a kažu kako je bilo je predviđeno da se knjiga promovira na dan hrvatske premijere u Teatru &TD, za koju su probe već bile počele, no ona će sad ipak krenuti u svoj život nešto prije predstave, za koju se nadaju da će se što prije dogoditi.

Već je imao kupljenu avionsku kartu za dolazak iz Londona na premijeru u Hrvatskoj u kojoj u zadnje vrijeme radi vrlo malo. "Sretan sam što se ovom knjigom ponovno više vežem uz hrvatski kulturni prostor, pogotovo uzmemo li u obzir da  knjige drama obogaćuju i kazališni i književni svijet", ustvrdio je.

Branko Ružić rođen je 1973. u Splitu, a scenarističke osnove učio je u klasi profesora Lewisa Raya Huntera/UCLA. Živi i radi između Splita i Londona kao scenarist, dramski pisac, prevoditelj i konzultant.

Radio je scenarij na 12 britanskih i hrvatskih serija te na tri filma od kojih je zadnji "Moj dida je pao s Marsa", dobitnik 17 međunarodnih nagrada, te je bio u redovnoj distribuciji u više europskih zemalja.

Kao pisac, urednik i razvojni asistent radi za niz uglednih produkcijskih kuća, Red Planet Pictures BBC Studios, Beano Studios, LA Productions, Hoplite entertainment.

Za svoj je rad više šuta nagrađivan, a afirmirao se podjednako u teatrima za djecu kao i u onima za odrasle.

Drama "U...bolje sutra" praizvedena je u HNK Split 2015. godine u režiji prvaka drame Mije Jurišića. Drama "Braća Grimm i Princeza Luise" premijerno je izvedena u GK Trešnja 2016. godine, u režiji Paola Tišljarića.

Do kraja godine u biblioteci i novi naslovi

Urednički savjet biblioteke Davor Šišmanović, Mate Matišić i Miro Gavran do kraja kalendarske godine najavljuje nove naslove.

Među njima je i zbornik najmlađih pisaca, mahom studenata dramaturgije na zagrebačkoj ADU, te knjiga drama suvremenog njemačkog autora Sebastiana Seidela, čija je predstava "Hamlet za svakoga" od prošle godine na repertoaru Teatra &TD.

Član uredničkog savjeta biblioteke Miro Gavran izrazio je zadovoljstvo što sudjeluje u izdavačkom projektu koji tiska dramsku literaturu te što je autor prve knjige upravo Branko Ružić, uspješni televizijski i filmski scenarist, koji ima sve kvalitete nužne vrsnom dramatičaru.

"Ružić znalački vodi dramsku fabulu, njegovi dijalozi su tečni, lako izgovorljivi i  prirodni, a junaci su mu životni i prepoznatljivi. Uvjeren sam da će njegova knjiga naići na istinsko zanimanje glumaca, kazališnih redatelja, dramaturga i ravnatelja, te u konačnici na blagonaklon prijem u gledatelja“, ocijenio je.

Izdanja biblioteke u korelaciji s aktivnostima Teatra &TD

Po riječima Davora Šišmanovića, Mala dramska biblioteka Teatra &TD zamišljena je kao pokušaj usmjeravanja reflektora na ponajbolje tradicije &TD-a da se čvrsto naslanja na kvalitetan dramski tekst i literaturu, te kao prostor afirmacije dramskih pisaca, već afirmiranih autora i mladih, još neznanih, još studenata.

Izlazak prve knjige trebao se dogoditi paralelno s premijerom drame "Donor", a i ubuduće će tekstovi iz biblioteke imati neku relaciju s onim što se događa i planira u Teatru, najavio je Šišmanović, dodavši da je siguran da sada objavljene drame "pružiti ugodu čitanja i radoznalog otkrivanja autora koji je zaslužio biti otkriveniji nego li je to do sada slučaj."

Knjiga će biti dostupna javnosti nakon promocije u Teatru &TD.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter