U STUDIJSKOM POSJETU PULI

TALIJANSKI STRUČNJACI ZA AUSTROUGARSKE FORTIFIKACIJE: Trentino zna kako obrambene utvrde pretvoriti u prostore kulturnih susreta

Terenskim obilaskom talijanski su stručnjaci identificirali čak 32 obrambena sustava u 10 europskih zemalja i 22 u Italiji s ukupno 516 utvrda. U Katalogu austrougarskih fortifikacija obradili su i dokumentirali svaku utvrdu pojedinačno, utvrdili stupanj očuvanosti, aktualnu i moguće namjene te potrebne mjere zaštite

| Autor: Nataša UROŠEVIĆ
Forte Cadine koji je dobio Oznaku europske baštine (Snimila Nataša Urošević)

Forte Cadine koji je dobio Oznaku europske baštine (Snimila Nataša Urošević)


Mogućnosti valorizacije fortifikacijske baštine kroz europske projekte i programe međunarodne kulturne suradnje bile su glavne teme predavanja koje su u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre jučer održali arhitekt Fiorenzo Meneghelli iz Verone, voditelj Istituto Italiano dei Castelli za regiju Veneto, i Giuseppe Ferrandi, ravnatelj Fondacije Povijesnog muzeja Trentina. Okupljenima iz kulturnih institucija i pulskog sveučilišta predstavili su projekt uspješne revitalizacije fortifikacijskog sustava austrougarskih fortifikacija u Trentu, vrlo sličnog pulskom, za što su 2018. nagrađeni Oznakom europske baštine (European Heritage Label), koja se dodjeljuje lokalitetima koji su obilježili europsku povijest.

Od Italije do Poljske

Ukazavši na bliskost tipologije arhitekture fortifikacijskih sustava pobratimljenih gradova Pule i Verone, arhitekt Meneghelli predstavio je Katalog austrougarskih fortifikacija 1815.-1915. Ovaj vrijedni elaborat, nastao kroz višegodišnje terensko i arhivsko istraživanje, uključuje detaljne podatke o cijelom srednjoeuropskom sustavu austrougarskih fortifikacija, koji su činili fortificirani sustavi gradova Verone u Italiji, Linza i Beča u Austriji, Olomouca, Krakowa i Przemysla u Poljskoj, Komaroma/Komarna na granici Mađarske i Slovačke te pomorska tvrđava Pula.

Terenskim obilaskom talijanski su stručnjaci identificirali čak 32 obrambena sustava u 10 europskih zemalja i 22 u Italiji s ukupno 516 utvrda. U Katalogu austrougarskih fortifikacija obradili su i dokumentirali svaku utvrdu pojedinačno, utvrdili stupanj očuvanosti, aktualnu i moguće namjene te potrebne mjere zaštite.

- Ponosni smo što smo Fort Cadine, jedan od najvažnijih obrambenih sustava koje je stvorilo Austro-Ugarsko Carstvo za obranu Trenta između 1860. i 1915., nekadašnje poprište ratnih sukoba, uspješno transformirali u prostor kulturnih susreta, u kojem slavimo kulturnu raznolikost. Trentino je poput muzeja na otvorenom, koji priča priču o zajedničkoj europskoj povijesti, kao dio kulturno-turističkog sustava koji povezuje susjedne europske zemlje sa sličnim povijesnim naslijeđem. Fort Cadine je otvoren za mlade Europljane, kako bi proučavajući povijest učili o zajedničkim europskim vrijednostima. Na sličan način i Pula može valorizirati svoj fortifikacijski sustav, koji predstavlja vrijednu europsku baštinu, kroz suradnju s parterskim gradovima i regijama. Želja nam je da europski fortifikacijski sustavi, koji su u prošlosti kao barijere odvajali zaraćena područja i narode, postanu novi kulturni koridori, nudeći mogućnosti za kulturnu razmjenu i suradnju te promicanje uravnoteženog društvenog razvoja lokalnih zajednica, istaknuo je arhitekt Meneghelli.

Muzej na otvorenom

Giuseppe Ferrandi predstavio je aktivnosti Fondacije Povijesnog muzeja Trentina, svojevrsnog difuznog muzeja koji djeluje na više lokacija, te potencijale međunarodnog umrežavanja kroz europske rute fortifikacijske arhitekture poput itinerera "Il sentiero della pace dalle Alpi all'Adriatico". Mreža od 18 utvrda u Trentinu svake godine organizira manifestaciju "Sentinelle di Pietra" s bogatim glazbenim i literarnim programom, a lokalni fortifikacijski sustav udomio je i difuznu umjetničku izložbu pod nazivom "Arteforte", u kojoj umjetnici stvaraju umjetnička djela.

Okupljene su pozdravili pulski dogradonačelnik Bruno Cergnul, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica te profesorica Kristina Afrić Rakitovac s pulskog sveučilišta i Gracijano Kešac, ravnatelj PPMI u ime organizatora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini