NAJNOVIJESEDAMDESETA OBLJETNICA

Svečanost u Pulskoj glazbenoj školi: PULSKA TVORNICA KULTURE IZ KOJE SU IZAŠLI BROJNI RENOMIRANI GLAZBENICISvaka obljetnica je vrlo emotivna, a prisjetiti se sedam desetljeća rada i djelovanja pulske Glazbene škole u ovoj zgradi, iz koje su izašli brojni vrsni glazbenici, poseban je trenutak. Danas brojimo 488 učenika, imamo i Područni odjel Barban, ukupno 60 djelatnika, kazala je ravnateljica škole Romana Vuksan Zuban

Svečanost u povodu 70. obljetnice osnutka pulske Glazbene škole održana je jučer u staroj zgradi škole u Ciscuttijevoj ulici.

Stara zgrada

U prostoru koji je već 12 godina zatvoren zbog dotrajalosti zgrade i potrebe za detaljnom obnovom i sanacijom okupili su se sadašnji i bivši djelatnici i ravnatelji, bivši učenici te predstavnici Grada i Županije, a premda Glazbena škola ima sada sjedište u zgradi Žute škole u Mletačkoj ulici, svi nazočni su se složili da treba nastojati sačuvati ovu zgradu i obnoviti je za neke buduće glazbene generacije i projekte, ističući da je to složen i dugotrajan posao te da se razmatraju sva moguća rješenja.

- Svaka obljetnica je vrlo emotivna, a prisjetiti se sedam desetljeća rada i djelovanja pulske Glazbene škole u ovoj zgradi, iz koje su izašli brojni vrsni glazbenici, poseban je trenutak. Danas brojimo 488 učenika, imamo i Područni odjel Barban, ukupno 60 djelatnika, i možemo slobodno reći da smo tvornica kulture ovoga grada, kazala je ravnateljica škole Romana Vuksan Zuban.

Nakon nastupa zbora sastavljenog od profesorica škole, koje djeluju pod nazivom Maestre i koje su nakon himne i svečane pjesme "Krasna zemljo" otpjevale dvije Ronjgove skladbe, muzikologinja prof. dr. Lada Duraković govorila je o počecima rada ove škole.

Cijeli događaj popraćen je izložbom koja donosi retrospektivu rada zadnjih 70 godina škole.

- Posebna mi je čast govoriti o počecima škole, bila sam učenica u ovoj zgradi, moja majka Nirvana Gherbaz Duraković bila je jedna od prvih učenica škole, a zatim je tu predavala klavir do umirovljenja. Počeci djelovanja ove škole nisu bili laki, bila je to poratna, razrušena Pula, nije bilo puno stručnog kadra, prvih godina predavali su svi oni koji su imali nešto malo glazbene naobrazbe, bio je tu i eksodus, nije bilo dovoljno prostora, nije bilo instrumenata. Prvi učitelji bili su Dušan Marčelja, koji je bio i ravnatelj, potom Josip Kaplan, Mira Šibenik, Zlatko Špoljar i Višnja Manasteriotti, sve vrsni glazbenici i pedagozi. Prvi osvrt o radu škole objavljen je 9. ožujka 1949. godine u Riječkom listu, a prvi koncert u kazalištu održan je 31. listopada 1950. godine. U prvim osvrtima kada se učenici spominju poimence, navode se Nella Valassi, Laura Meden i Nirvana Gherbaz. Škola je imala i plesnu sekciju koju je vodila Frederika Darer. Srednja glazbena škola oformljena je 1957. godine, a tada je privremeni ravnatelj bio Radoslav Jambrošić, kazala je Lada Duraković.

Kat je podignut, škola je nadograđena 1962./63. godine i dobiva ime Ivana Matetića Ronjgova, a te su godine u školi, između ostalih predavali i profesori Dušan Nožica i Darija Nazor, koji su jučer bili prisutni. Te je godine održan koncert škole u Franjevačkom samostanu, a događanje je režirao Boško Obradović.

Emocije i suze

- Tijekom prvih godina djelovanja škole vidljiv je nesrazmjer u broju djece i nastavnika, pomanjkanje kadra i instrumenta, no s godinama je bilo sve više stručnoga kadra, sve više uspjeha učenika i škola je postala nezaobilazni čimbenik u životu grada i regije, kazala je Lada Duraković.

Nazočne su pozdravili i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica te predsjednik pulskog Gradskog vijeća Tiziano Sošić, ističući važnost ove škole te iznimnih uspjeha njezinih učenika i djelatnika, a prošle su godine uspjesi na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima bili iznimno brojni.

Brojni umirovljeni djelatnici nisu mogli sakriti emocije, suze, prisjećanje na godine obrazovanje te potom i rada u ovoj ustanovi. Gledajući plakate najave koncerata koji su bili tu izloženi, vidjeli smo i ime Željke Račić, kasnije Savretić, dugogodišnje, sada umirovljene profesorice klavira, Nirvane Gherbaz Duraković, najprije kao učenice, pa kao mentorice, Bogoljuba Zirojevića i brojnih drugih. (Vanesa BEGIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

Obljetnički programi

  1. veljače, Circolo 19.30 sati - nastupaju mali i veliki pijanisti, učenik Luka Buršić, akademski pijanist Zdenko Osip i gudački orkesta, 17. ožujka, Dom hrvatskih branitelja, 20 sati koncert maestra Stefana Milenkovića, humanitarna svečana dodjela violine, 17.  travnja, Dom hrvatskih branitelja, 20 sati svečani koncert i podjela priznanja u povodu 70. obljetnice škole

listopad-studeni: koncert djelatnika i bivših aktivnih muzičara škole


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam