ZAGREB

Svečano dodijeljene nagrade Najhistrionima za 2020. i 2021.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nagrade Najhistrion za 2021. i 2021., koje Glumačka družina Histrion dodjeljuje za izvanredan umjetnički doprinos histrionskim ostvarenjima, svečano su u srijedu u Histrionskom domu uručene Vandi Winter, Damiru Lončaru i Zlatku Vitezu.

Glumačka družina Histrion Nagradu Najhistrion dodjeljuje od 1993. najzaslužnijim pojedincima s najboljim histrionskim - glumačkim, redateljskim, glazbenim, scenografskim i inim kazališnim - ostvarenjima u protekloj godini. Kako u 2020. nagrada zbog pandemije nije dodijeljena, ove je godine dodijeljena i za 2020. i za 2021.

O nagradama je odlučivalo prosudbeno povjerenstvo koje su činili glumica Ana Majhenić-Herceg, redatelj Zoran Mužić i Enes Hodžić, vršitelj dužnosti ravnatelja Centra za kulturu Histrionski dom.

Tijekom 2020. Glumačka družina Histrion izvela je tri premijerna naslova, "Mačak u vreći" Georgesa Feydeaua u režiji Damira Lončara, "Gle, kako dan lijepo počinje" Zvonimira Bajsića u režiji Zorana Mužića, te "Na parove razbroj s'" Petera Quiltera u režiji Ivana-Gorana Viteza.

U 2021. u svibnju je praizveden satirični kabaret Miroslava Krleže i Zlatka Viteza "Evropa za nas ima štrik" redatelja Zlatka Viteza, u srpnju je uslijedila praizvedba teksta Nine Škrabea "Stoka sitnog zuba" u režiji Zorana Mužića te, u studenome, premijera komada "Bila je to ševa" koji je po tekstu Ephraima Kishona postavila redateljica Lea Anastazija Fleger.

Najhistrionionima u 2020. i 2021.proglašeni su Vanda Winter, za "vrhunske glumačke transformacije" u ulogama Anđelke Capak u predstavi "Stoka sitnog zuba", te Julije, Dadilje i Lukrecije u predstavi "Bila je to ševa", te Damir Lončar, za režiju Feydeauove predstave "Mačak u vreći" i ulogu načelnika Martina Kukučke u predstavi "Stoka sitnog zuba", dok je ravnatelj Histriona Zlatko Vitez nagrađen za autorski projekt - glumačku izvedbu, režiju, dramaturgiju i scenografiju predstave "Evropa za nas ima štrik".

Po mišljenju ocjenjivačkog suda, Vanda Winter istaknula se kad odlična komičarka te pokazala široki spektar svog talenta vješto i šarmantno prelazeći iz uloge u ulogu, čineći svaku od njih živom i punokrvnom osobom na sceni.

"Damir Lončar kazališna je osoba par exellence, neizmjernog talenta i znanja, te scenskog šarma. Dugogodišnji je Histrion, izrazito vješt i kao redatelj i kao glumac koji uvijek donosi lakoću scenske igre, zavidnu glumačku vještinu te precizan osjećaj za komičnost situacije", mišljenje je ocjenjivačkog suda pročitano na dodjeli. 

U obrazloženju nagrade Zlatku Vitezu ističe se kako je on svojim autorskim projektom "Evropa za nas ima štrik" dosegao vrhunac svog umjetničkog djelovanja, iskazavši se kao vješt dramaturg, izvrstan redatelj, ali i kao interpret, pokazavši "maestralnu dubinu glumačkog umijeća, vještinu i snagu glumačkog zanata te karizmu glumca samoga na sceni".

Dodjelu koju je u Histrionskom domu vodila glumica Ana-Majhenić Herceg uveličao je nastup Gabi Novak u pratnji Matije Dedića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater