ZAGREB

Subversive Festival: Bogati program za zadnji dan filmskog dijela

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Posljednji dan filmskog dijela ovogodišnjeg Subversive festivala završava u nedjelju navečer, nakon čega počinje teorijski-diskurzivni program Subversive Forum, a dotad se nastavlja bogati program projekcija.

Nedjelja u kinu Tuškanac počinje u 16 sati uz filmove iz posebnog programa "Duras / Godard: dijalozi" i uz film" Vidimo se u petak Robinsone" baziran na razigranoj korespondenciji dvije filmske legende Jean-Luc Godarda i iranskog redatelja i književnika Ebrahima Golestana. Dvojica sineasta 29 tjedana svakog petka razmjenjuju poruke, a kako smrt postaje opipljiva sve više a kontempliraju vlastitu smrtnost.

U 18 sati slijedi film Claire Simone "Želim pričati o Duras", portret kompleksnog ljubavnog odnosa između slavne spisateljice i redateljice Marguerite Duras i njezina mnogo mlađeg, homoseksualnog partnera Yanna Andrée.

Za termin od 20 sati, osim proglašenja pobjednika igrane i dokumentarne konkurencije i svečane dodjele nagrada Wild Dreamer, najavljena je projekcija uznemirujuće vizualne elegije "Priroda" armenskog filmskog maestra Artavazda Pelešjana.

U Dokukinu KIC u nedjelju počinju projekcije filmova iz programa Subversive Foruma - od 15 sati tu je film "Brijačnica i bomba" o napadu u Kölnu iz 2004.

U 16,30 na toj lokaciji slijedi rasprava povodom dvaju dokumentaraca, filmova "Brijačnica i bomba" i "Zlatna Zora: javna stvar", koji će otvoriti raspravu o kontinuitetima i diskontinuitetima historijskog nacifašizma te oblika neonacizma i neofašizma koji se u Europi pojavljuju posljednjih desetljeća. 

U 20 sati posjetitelje očekuje posebna projekcija filma "Antonio Gramsci: Zatvorski dani", o tom talijanskom filozofu, komunističkom aktivistu i marksističkom teoretičaru, koji je bio žrtva Mussolinijeva progona.

Radnja prikazuje kako je bio uhapšen i osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu od fašističkog režima, te kako se za vrijeme zatočeništva prisjeća svog života, ali i razvija vlastitu doktrinu koja će predstavljati otklon od marksističko-lenjinističke dogme, najavljeno je s festivala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of