ZAGREB

"Stvari koje padaju s neba" finske autorice Selje Ahave u izdanju Vuković & Runjić

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladnik Vuković & Runjić objavio je roman "Stvari koje padaju s neba" jedne od najistaknutijih autorica suvremene finske proze Selje Ahave, koji je osvojio Nagradu Europske unije za književnost.

Selja Ahava (1974.) dramatičarka je i scenaristica. Pozornost kritike i publike privukla je debitantskim romanom "Dan kada je kroz London proplivao kit" (2010.). Njezin drugi roman "Stvari koje padaju s neba" (2015.), nominiran za prestižnu nagradu Finlandia, osvojio je Nagradu Europske unije za književnost 2016. Romani "Prije nego što mi suprug nestane" (2017.) i "Žena koja je voljela kukce" (2020.) ustoličili su je među najistaknutijim autorima suvremene finske proze. Nakon višegodišnjeg boravka u Londonu danas s obitelji živi u finskom Porvoou.

Roman "Stvari koje padaju s neba" knjiga je koja istražuje neočekivanu i neobjašnjivu narav zbilje, dražesno sprežući svakodnevicu i krajnji apsurd, ljepotu i nasilje, bajku i neobične podatke o stvarima koje padaju s neba.

Sunčanog ljetnog dana s neba padne gromada leda i ubije ženu na kućnoj verandi. Jedna životna priča okrutno se prekida, a osmogodišnja Saara ostaje bez majke. S ocem će se nakon tragedije preseliti k teti koja je osvojila velezgoditak na lutriji. Nedugo zatim teta ponovno dobiva na lutriji i pada u dubok trotjedni san. Kad se probudi, muče je pitanja o vlastitoj sretnoj sudbini i nepredvidljivoj budućnosti pa odluči stupiti u vezu sa škotskim ribarom kojeg je četiri puta pogodila munja i zamoliti ga za savjet. Kroz dopisivanje počinju skupljati građu o slučajnosti i podudarnosti. Četiri godine poslije Saara i otac vraćaju se u staru kuću s očevom novom partnericom, koja čeka dijete. Kuća koju nisu uspjeli obnoviti do kraja vraća se u život s klicama vlastitih tajni.

"Ahava nam tečnom prozom lepršavo i dojmljivo pripovijeda o boli i gubitku. Ovaj triptih glasova obuhvaća širok raspon čovjekovih nastojanja da život silom uklopi u logičke sljedove događaja", stoji u najavi.

Knjigu je s finskog preveo Boris Vidović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater