ZVUČNA INSTALACIJA NA RIJEČKOM KORZU

"ŠTO VI HOĆETE, DOBIT PARE ILI DAT IDEJE?": Misli i razmatranja o položaju umjetnika u društvu

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Zvučnici na riječkom Korzu

Zvučnici na riječkom Korzu


U instalaciji redatelja Marina Lukanovića, nastaloj iz intervjua s dvadesetak kulturnih i kreativnih radnica i radnika iz Rijeke i Primorsko-goranske županije, izdvajaju se najzanimljivije misli i razmatranja o položaju umjetnika u društvu, odnosu prema radu, obrazovnim politikama u kreativnoj domeni, prekarijatu, vrednovanju rada, stavu publike prema kulturi, nalaženju poslova preko veze i srodnim temama. Njihove riječi mogu se do 15. siječnja čuti sa zvučnika na riječkom Korzu

"Što vi hoćete, dobit pare ili dat ideje?" naziv je zvučne instalacije koja se može čuti do 15. siječnja sa zvučnika postavljenih na riječkom Korzu od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati. Sa zvučnika se u to vrijeme mogu čuti misli i razmatranja o položaju umjetnika u društvu i povezanim temama.

Diversity Mixer

Zvučna instalacija redatelja Marina Lukanovića nastala je u sklopu EU projekta Diversity Mixer kojeg zajednički provode RIJEKA 2020 i Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj. Uz to, istraživanje projekta, bit će prezentirano u publikaciji "Vrijeme i rizik proizvode kvalitetu", kojeg su tijekom prošle godine realizirali Sanja Bojanić, Marin Lukanović, Kristina Stojanović Čehajić, Kristina Smoljanović i Marko Luka Zubčić.

U instalaciji, nastaloj iz intervjua s dvadesetak kulturnih i kreativnih radnica i radnika iz Rijeke i Primorsko-goranske županije, izdvajaju se najzanimljivije misli i razmatranja o položaju umjetnika u društvu, odnosu prema radu, obrazovnim politikama u kreativnoj domeni, prekarijatu, vrednovanju rada, stavu publike prema kulturi, nalaženju poslova preko veze i srodnim temama.

"Ono što smo iz istraživanja spoznali jest da se kulturni radnici, pogotovo ako govorimo o onima mlađe generacije, susreću s nesigurnim oblicima rada. Nije dovoljno razvijen ni sustav izobrazbe, kao što im nije pruženo dovoljno prostora da se razvijaju, međutim istraživanje nas je dovelo i do nekih autokritičnih spoznaja kao što su pasivnost i nesamostalnost, kao i nevoljkost upuštanja u rizike", objasnila je voditeljica projekta Diversity mixer, Sanja Bojanić.

Iako se projekt bavio istraživanjem ozbiljnih pitanja u kulturi i kulturnoj industriji, jedan dio dobivenih rezultata odnosno zaključaka, autori su htjeli podijeliti s građanima na pomalo nekonvencionalan način, a stoga je zaživjela te na kraju i realizirana ideja o zvučnoj instalaciji na Korzu, riječkoj žili kucavici i svojevrsnom dnevnom boravku građana.

Približavanje kulture

"Jedna od ideja bila je približavanje kulture građanima, da cijelu tu priču spustimo među ljude, umjesto da ih pozivamo u zatvoreni prostor neke galerije i institucije. Na ovaj način kultura se miješa sa svakodnevnim životom građana i to nam je bila glavna premisa, a vjerujem da je upravo ta ideja utkana i u cjelokupni projekt Europske prijestolnice kulture", istaknuo je Marin Lukanović.

- Na ovaj se način otvara prostor za nova značenja i promišljanja o sustavu kulturne produkcije i rada u kulturi. U velikoj godini kulture, unutar projekta Rijeka - Europska prijestolnice kulture 2020., ova instalacija predstavlja autorefleksivni pogled kritičan prema sustavu, ali i prema samim kreativcima i kulturnjacima, ističu organizatori projekta. Citate iz intervjua anonimiziranih sugovornika i sugovornica za potrebe zvučne instalacije čitaju diplomirani mladi glumci Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Sara Blažić, Jurica Marčec, Anja Sabol te Deni Sanković, koji su i sami netom uplovili u nesigurne i prekarne umjetničke vode, što izjavama daje dodatni sloj autentičnosti.

Sara Blažić i Deni Sanković ističu kako su se prepoznali u tekstovima koje su čitali i složili su se kako se sukus problema najbolje može opisati upravo samim nazivom zvučne instalacije "Što vi hoćete, dobiti pare ili dat ideje?"

"Budući da smo oboje završili Akademiju tek prije godinu dana, susreli smo se s brojnim poteškoćama s kojima se susreću radnici u kulturi na tržištu rada. Imali smo osjećaj kao da su to sve tekstovi koje smo pisali mi i naši kolege. Važno je da se o tom problemu progovara, a postavljanje zvučne instalacije u samom centru grada pozitivan je korak naprijed kako bi se pokazalo kako kultura nije i ne bi trebala biti negdje na margini društva, već da je treba staviti u centar, kako fizički tako i promišljanjem", složni su Blažić i Sanković koji ističu kako su unatoč svemu ipak optimistični.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum