NAJNOVIJEU MEDULINU PREDSTAVLJENA SLOVARICA MAJE ČERLJENKO

SLOVO PO SLOVO - rušimo barijere i gradimo mostove komunikacijeNaime, ovo nije obična slikovnica kao ni obična slovarica - riječ je o knjizi koja je nastala kao rezultat suradnje udruga MedulinArt, Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije i dva druga razreda osnovne škole dr. Mate Demarina u Medulinu čiji su učenici izradili ilustracije pod vodstvom umjetnice Vjekoslave Sošić

Sala Multimedijalnog centra u Medulinu u petak je bila gotovo pretijesna da primi sve posjetitelje koji su u velikom broju pristigli na promociju medulinske slovarice "Kad se miće ruke slože" autorice Maje Čerljenko.

Nije obična slovarica

Naime, ovo nije obična slikovnica kao ni obična slovarica - riječ je o knjizi koja je nastala kao rezultat suradnje udruga MedulinArt, Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije i dva druga razreda osnovne škole dr. Mate Demarina u Medulinu čiji su učenici izradili ilustracije pod vodstvom umjetnice Vjekoslave Sošić iz UGNIŽ-a i članova likovne sekcije MedulinArt. Slikovnica je zamišljena kao pomoć u učenju ne samo slova, već i dvoručne abecede znakovnog jezika uz fotografije koje je izradila fotografkinja Ana Lorencin Buljan, a koje su ključni dio kroz cijelu slikovnicu.

Koliko je važna ova slovarica, prepoznala je i Općina Medulin, koja je financirala i objavila ovo izdanje, koje, slovo po slovo, ruši barijere i gradi mostove komunikacije između gluhih i čujućih. Medulinski načelnik Goran Buić je na promociji pohvalio sve koji su zaslužni za stvaranje slovarice, te rekao da će Općina uvijek rado podržati ovakve projekte.

Slovarica "Kad se miće ruke slože" obuhvaća sva slova, te je svaka stranica jedno slovo, a ujedno je tu i zagonetka sadržajno vezana uz Općinu Medulin, čije rješenje počinje upravo tim slovom, a na stranici je i fotografija dvoručne abecede, dječja ilustracija samog rješenja zagonetke te ćuk koji pomaže za lakše razumijevanje - jer u pjesmama/zagonetkama se nalaze i riječi na čakavici, a ako netko pak to ne razumije, ćuk pojašnjava pojmove na književnom jeziku.

- Ova slikovnica nastala je zbog jedne ideje o rušenju barijera, a njena posebnost jest upravo u zagonetnosti. Komunikacija, u bilo kojem svojem obliku, a naročito između ljudi različitih fizičkih sposobnosti, prava je zagonetka, a mi, odrasli, moramo si priznati, ponekad smo vrlo uspješni u stvaranju problema tamo gdje ih uistinu nema. Stoga smo kroz ovaj proces pustili da nas vode upravo djeca - jer djeca su pravi učitelji koji svojom iskrenošću i spontanošću često nama odraslima otvore uspavane oči. Djeca komuniciraju spontano, zagonetnost im je prirodna, izazovna, što su u ovom procesu i pokazali. Imali su ovoga puta priliku družiti se s članovima Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije kroz radionice i stvaranje samih ilustracija, koji su ih nježno uveli u svoj svijet tišine. Niti u jednom trenutku nisu pokazali nelagodu što se nalaze u blizini gluhih i nagluhih osoba. Naprotiv, veoma su brzo postali znatiželjni kako to najotvorenije ući u njihov svijet, rekla je Ivana Demarin, predsjednica Udruge MedulinArt, koja je ujedno bila i voditeljica večeri.

Dječja književnost

Na promociji su bile i predsjednica UGNIŽ-a Svetlana Cukerić te lektorica i savjetnica Marijeta Matijaš, a o stvaranju slovarice sama autorica Maja Čerljenko rekla je:

- Koliko se sjećam, oduvijek pišem, a nekako sam kroz godine shvatila da sam poprilično naginjem dječjoj književnosti. Na čakavici sam pisala, jer je moja nona uvijek pričala čakavicu, stoga nisam mogla odoljeti, a da ne unesem idiome Medulina. A ono što me vodilo u kreativnom procesu jest da moramo biti svjesni da gluhi ne mogu čuti, ali da svatko može naučiti dvoručnu abecedu, rekla je Maja.

Da bi se ova knjiga realizirala zaslužni su brojni kreativci, uz već spomenute tu su i recenzenti Vanesa Begić, Marija Družeta i Vladimiro Gagliardi, a i sam program promocije predstavio je puno mladih kreativaca - tako su nastupili svirci Denis Bikić i Ljubomir Grgorinić Rađen, zbor i folklorna skupina OŠ Dr. Mate Demarina pod vodstvom profesorica Tonke Lazarić i Branke Puškadije, učiteljice i učenici dva druga razreda Osnovne škole u Medulinu koji su recitirali zagonetke iz slovarice…

Večer prepuna kreativnosti i pozitive, uz vrlo snažnu edukativnu poruku - jer, knjige su tu da razigraju našu znatiželju, da nas nauče nečemu, prošire vidike i obogate nas kao ljude. A slovarica "Kad se miće ruke slože", najbolji je primjer takve literature, te će osim najmlađih, sigurno je rado pročitati i odrasli. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam