ŠIBENIK

Šibenik: Počeli radovi na „špirunu“ Tvrđave sv. Mihovila

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Početkom tjedna počeli su radovi na „špirunu“ - utvrđenom položaju na Tvrđavi sv. Mihovila, neposredno uz dvostruki bedem, priopćila je u četvrtak Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik.

Radove vrijedne više od 488 tisuća kuna izvodi splitska tvrtka Neir, a financira ih Tvrđava kulture Šibenik te Ministarstvo kulture i medija koje je iz svojeg Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Tvrđavi kulture dodijelilo 180 tisuća kuna.

U fortifikacijskoj arhitekturi "špirun" (od tal. sperone – izbočenje, kljun) često označava manji obrambeni položaj koji strši izvan dužeg dijela bedema. Onaj na Tvrđavi sv. Mihovila posebno je važan jer je riječ o najranijoj strukturi tvrđave koja je pouzdano korištena za vatreno oružje, što dokazuju karakteristični dvostruki otvori za ručne topove. "Špirun" je izgrađen u posljednjim desetljećima 15. stoljeća kako bi branio sjeverni zid dvostrukog bedema, tada posljednju crtu obrane Šibenika. Tu dataciju okvirno potvrđuju i pokretni arheološki nalazi, pronađeni u tri istraživačke kampanje provedene od kraja 2017. do kraja 2019. godine.

„Arheološka istraživanja objedinjena su s arhivskim i povijesnim u javno dostupnom izvornom znanstvenom članku, a paralelno je izrađen projekt sanacije budući da se zidovi nalaze u statički iznimno nezahvalnom stanju. Naš pristup 'špirunu' je školski primjer ispravnog postupanja prema fortifikacijskoj strukturi – istraživanje, javna objava rezultata, rekonstrukcijski zahvat. Trenutno razmišljamo o načinu na koji bi i ovaj dio tvrđave učinili dostupnim za posjetitelje“, rekao je Josip Pavić iz Odjela za istraživanje i interpretaciju baštine Tvrđave kulture.

Radovi uključuju razgradnju i ponovno zidanje nestabilnih dijelova bedema, pri čemu će se dvostruki otvori rekonstruirati izvornim kamenom, statičko učvršćenje bedema, injektiranje i ispunjavanje sljubnica novim vapnenim mortom te odvoz viška zemljanog nasipa.

Sanacija 'špiruna' izvodit će se pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Šibeniku, a trebala bi završiti do 15. travnja 2022.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater