ZAGREB

SF serije temat novog Hrvatskog filmskog ljetopisa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Objavljen je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (104), koji otvara temat o znanstvenofantastičnim serijama. 

Ante Jerić autor je opširnog eseja o naracijama straha u postkapitalističkoj budućnosti "Zvjezdanih staza", Mislav Živković analizira žanrovske mehanizme i ljubavni diskurs dviju epizoda "Crnog zrcala", a Goran Pećanac istražuje izvore i tipove moći u seriji "Čuvari", koristeći pritom teorijske modele Michela Foucaulta i psihoanalize.

Temat posvećen animaciji donosi osvrt Hane Sirovice na Animafest 2020, sažetke znanstvenog skupa Animafest Scanner VII te osvrt kustosice i kritičarke Luje Šimunović na izazove izložbe o Zagreb filmu održane u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Ljetopis je uvrstio i osobni zapis Dragana Juraka o ponovnim gledanjima filma "Titanic", esej Igora Jurilja o pandemijskom fenomenu dokumentarnog serijala "Kralj tigrova", te osvrt Nike Petković na projekciju nedavno restauriranih filmova Tatjane Ivančić, pionirke ženskog stvaralaštva u hrvatskom amaterskom i eksperimentalnom filmu.

Opširno je popraćen 67. pulski filmski festival te 29. dane hrvatskog filma, a donosi i osvrte na recentna izdanja 25 FPS-a i beogradskog festivala dokumentarnog filma Beldocs. 

U ovom su broju, koji ima 187 stranica, predstavljene su i publikacije, među ostalima i knjiga o povijesti hrvatske konceptualne umjetnosti te fotomonografija o boravku Orsona Wellesa na Hvaru.

Projekt izdavanja filmološkog časopisa Hrvatski filmski ljetopis bio je zajednički pothvat Hrvatske kinoteke pri Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskog društva filmskih kritičara i Filmoteke 16 iz Zagreba, a danas je izdanje Hrvatskog filmskog saveza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of