NOVI BROJ ČASOPISA "TREĆA" CENTRA ZA ŽENSKE STUDIJE

Feministička kritika totalitarnog uma


Objavljen je novi broj časopisa "Treća" (broj: 1-2, vol. XIX, 2017.), interdisciplinarnog teorijsko-istraživačkog časopisa Centra za ženske studije. Časopis na 160 stranica donosi stručne, znanstvene i esejističke tekstove s područja proučavanja ženskih i rodnih studija, kulturalnih studija, feminističke teorije, suvremenih umjetničkih praksi te književnosti, kazališta, filma i novih medija. Novi broj "Treće" 'kroz temat Feministička kritika totalitarnog uma otvara analitički prostor za feminističke odgovore na totalitarističke tendencije u suvremenom društvu, suočavanje s neokonzervativizmom i novim totalitarnim modelima podaništva utemeljenima na neoimperijalnoj hegemoniji kapitalizma".

- Zajednička nit okupljenih studija, rasprava i osvrta dosljedno upozorava na potrebu sustavne konfrontacije s totalitarnim tendencijama našeg doba, prvenstveno instrumentaliziranima retorikom domoljubaškog i obiteljaškog nasilja. Osim toga, postoji potreba revalorizacije pojmova privatnog i javnog prostora, zajedničke i vlastite sobe, s posebnim naglaskom na mogućnost čuvanja autonomnog mjesta ili mjesta neslaganja, piše u uvodniku glavna urednica časopisa Nataša Govedić.

Iz sadržaja broja izdvajamo studije Biljane Kašić: '"Mi, na-rod": Što s populizmom? Što s totalitarizmom? Što s globalnim fašizmom?', Martina Bitunjac donosi temu "Naizgled nevidljive: istraživanje povijesti o ženama u nacionalsocijalizmu i u hrvatskom fašizmu", a Ana Rajković "Prevrednovalačko prikazivanje pokreta otpora ili ženski obračun s totalitarizmom fašističke Francuske". Tu je i tekst Dorotee Šušak "Transformativnost mitova o reprodukciji i sloboda umiranja". Mateja Posedi i Nataša Govedić autorice su teksta "Totalitarna matrica 'dragovoljnog' služenja: Genetove Sluškinje u svjetlu apsolutnih drugarica".

Renate Jambrešić Kirin, Suzana Marjanić i Lidija D. Delić autorice su teme "Žena u mreži: imperativ i/ili sloboda rađanja u suvremenom i folklornom kontekstu". Uz ostalo časopis sadrži i in memoriam Sandri Lee Bartky (1935. – 2016.) te Margaret Alice Murray. Brojni su i prikazi knjiga. Tako, između ostalih, Željka Sartori donosi tekst "(Raz)otkrivanje predrasuda i stereotipa u hrvatskom pravnom sustavu", uz knjigu Ivane Radačić "Seksualno nasilje – mitovi, stereotipi i pravni sustav", a Maja Profaca "Feministički pristup autobiografiji", uz knjigu Adrijane Vidić "Ruska ženska autobiografija: osobno i javno". Dubravka Zima autorica je teksta "Motivacija omladinskih radnih akcija – od 'računajte na nas' iz pedeset i neke do 'ne računaj na mene' u osamdesetima, uz knjigu Reane Senjković "Svaki dan pobjeda. Kultura omladinskih radnih akcija". Izdvojimo i prikaz knjige Ksenije Vidmar Horvat "Imaginarna majka, rod i nacionalizam u kulturi 20. stoljeća", a kojeg potpisuje Anita Dremel. (Priredila B. ĆUSTIĆ JURAGA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini