ZAGREB

Senzorne projekcije filmova ove godine u kinima diljem Hrvatske

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Program senzornih projekcija koje poštuju dječju senzibilnost i različitost odvija se već petu godinu u kinima u Zagrebu, Varaždinu i Koprivnici, a ove godine održavat će se u još više kina diljem Hrvatske, izvijestio je Hrvatski filmski savez.

Pod motom "kino za sve i dostupno svima", na senzornim projekcijama djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji članova obitelji, nastavnika, prijatelja.

Kako se ističe u najavi, senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasni zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka. 

S obzirom na pandemiju koronavirusa i na konstantno rastući broj djece s poteškoćama u vidu mentalnog zdravlja, važnost ovog projekta još je i veća, jer omogućava integraciju sve djece, bez obzira na domenu odstupanja. 

"Kino samim time postaje terapijsko mjesto, a film i okruženje koje je modulirano tako da bude senzorno optimalno predstavljaju značajan preventivni faktor", dodaje se.

Filmovi za senzorne projekcije pažljivo su birani kako bi bili senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu, a važnost kvalitete animiranih filmova, prema riječima osnivačice projekta Eve Brlek, može "pozitivno djelovati na djetetov kognitivni, socio-emocionalni i govorno-jezični razvoj, ukoliko su pomno odabrani“.

Ove su se godine već održale senzorne projekcije animiranog filma "Tom i Jerry" (2021.) u zagrebačkom kinu Tuškanac, varaždinskom kinu Gaj i koprivničkom kinu Velebit.

Koncept su pokrenule 2016. godine Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti. 

Po njihovim riječima, velika se pažnja stavlja na odabir filma, u senzornom kontekstu važno je da bude što optimalniji, uz to se naglasak stavlja i na modulaciju kinookoline u auditivnom i vizualnom smislu, što znači da su svjetla prigušena, a zvuk tiši nego na redovnim projekcijama. 

Istraživanje koje su provele 2019. s roditeljima i učiteljima koji su bili u pratnji djeci na senzornim projekcijama pokazalo je da one značajno utječu na porast komunikacijske kompetencije djece s teškoćama u razvoju te pozitivno djeluju na inkluziju djece sa senzornim odstupanjima u lokalnu zajednicu.

Projekt je krenuo sa Zagrebom i Varaždinom, a ove godine uključeno je 16 gradova diljem Hrvatske, a organizatorice kažu da su u pregovorima s mnoštvom drugih kina.

Zainteresirani za dolazak na senzornu projekciju te kinoprikazivači koji u u svojem kinu žele ugostiti projekt, mogu se javiti na e-mail senzorne@hfs.hr s informacijama o broju potrebnih mjesta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater