NAJNOVIJEKONCERT U ZAJEDNICI TALIJANA

Šaroliki repertoar za blagdanski ugođaj

N. LAZAREVIĆ

Uz dio članova ovoga Ogranka, nastupili su kao gosti bas-bariton Patrik Andreja, klavirist Sandro Vešligaj i violončelist Fabio Jurić

Iako publika nije bila brojna – istovremeno se održavao humanitarni koncert za Uljanik, glazbenici iz Hrvatskog društva glazbenih umjetnika – Ogranak Pula dali su sve od sebe na koncertu u ponedjeljak navečer u Zajednici Talijana da prirede pravu blagdansku čaroliju.

Uz dio članova ovoga Ogranka, nastupili su kao gosti bas-bariton Patrik Andreja, klavirist Sandro Vešligaj i violončelist Fabio Jurić.

Započelo je klavirskim nastupom Elde Krajcar Percan koja je izvela Gumpertovu „Balladu“ i „Corinth-Rintzen-Roller“, djela bogatog melodijskog kontrapunkta, a uslijedile su ljupke note vibrafona kada je Vedran Vojnić odsvirao „Blues for Gilbert“, M. Glentwortha.

Pijanistica Chiara Jurić sugestivno je izvela Ravelovu „Sonatine“, skladbu gdje je izražena tonalna boja. Ovaj je skladatelj svoje nove i inovativne harmonije prezentirao oslanjajući se pretežito na tradicionalne forme, što je vidljivo i u ovoj kompoziciji.

Uigrani je bio duet bas-bariton Patrik Andreja uz klavirista Sandra Vešligaja, i to u izvedbi romantične, ljupke Schumannove „In der Fremde op.39 br.1“ i Haydnove „Scon eilet froh der Akkermann“ (Die Jahreszeiten).

Duo Nesactivm u sastavu Aleksandra Golojka i Jadranka Celić Bernaz odsvirale su Vlahekovu „Varijacije na hrvatsku narodnu temu“ i d'Indyjevu „Noel novellet op.73“, dočarajući glazbeni ugođaj tipičan za blagdane. Četveroručno ove su skladbe zvučale još moćnije.

    Brat i sestra Jurić, violončelist Fabio i pijanistica Chiara odsvirali su nadahnutu Popperovu „Mađarsku rapsodiju“. U ovoj jednostavačnoj glazbenoj vrsti koja je epizodne, ali ujedno integrirane strukture, slobodnog toka, s nizom kontrastnih raspoloženja, boja i tonaliteta, glazbenici su pokazali veliku uigranost.

I za kraj trio SAN u sastavu Samanta Stell i Nataša Dragun (flauta) te Aleksandra Golojka (klavir) odsvirale su nadahnuti Dopplerov „Andante et Rondo“, op.25. Ove glazbenice surađuju niz godina, vro zapaženo, u raznim kombinacijama.

Prije 15 godina, 2003. godine Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika sa sjedištem u Zagrebu donijelo je izmjene Statuta kojima se omogućilo stvaranje pododbora Društva po regionalnoj osnovi. Tako su stvoreni pododbori u Osijeku, Dubrovniku, Splitu i Rijeci. Potaknuti time, petnaestak pulskih i istarskih koncertnih i klasičnih glazbenika okupilo se krajem ljeta iste godine u namjeri da osnuje Istarski pododbor HDGU-a, koji se od 2016. zove Ogranak Pula. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam