Doručak s autorom

S Andrejom Nikolaidisom, bosansko-grčko-crnogorskim književnikom i polemičarom: PROŠLOST UVIJEK IMA ZLATNI SJAJ

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


Bosansko-grčko-crnogorski književnik i polemičar Andrej Nikolaidis bio je gost jučerašnjeg Doručka s autorom. Prisjetio se voditelj Doručka Aljoša Pužar kako su se početkom dvijetisućitih održavali "omladinski doručci" na Sajmu, s mladim autorima, te da je gost jednog takvog događanja bio upravo Nikolaidis.

Nikolaidis se s radošću prisjetio toga Doručka, ističući da prošlost uvijek ima zlatni sjaj, a sjećanje se nekada i razlikuju od stvarnosti. Kazao je da je rodom iz Sarajeva, gdje je rođen 1974. godine, živi u Crnoj Gori, ali je tek 2009. godine dobio crnogorsko državljanstvo.

Istaknuo je i veliku ulogu Nenada Popovića u promoviranju mladih autora, i kazao da je Popović među onima koji su mu dali prvu šansu, navodeći da mu duguje beskrajnu zahvalnost.

Kazao je i da živi od književnosti, da ništa drugo ne zna raditi, ali od pisanja se neće puno zaraditi. Prisjetio se i kako ga je Emir Kusturica tužio zbog klevete, kako se taj slučaj povlačio osam godina po raznim sudovima, a potom je morao platiti 12 tisuća eura, a tada je kleveta bila kazneno djelo u Crnoj Gori. Potom je, veli, dobio tužbu na Ustavnom sudu, ali mu novac nije vraćen.

Na upit je li je disciplinirani pisac, odgovorio je da kod njega sam proces pisanja traje prilično kratko, te da napiše tri romana u deset godina. "Jezik kojim pišem", kazao je, "možete zvati kakogod hoćete".

S politikom veli da ima poseban odnos i kaže da se na svu sreću bavi onim što voli raditi.

Govorio je i o tome kako je Crna Gora do izbora i kolovoza 2020. vodila uspješnu bio-politiku, ali onda s promjenom vlasti stvari su se promijenile. Govorio je i o prosvjedima protiv "mikročipova" te zaključio da je te ljude udružene s krajnjom desnicom u tv-debati nemoguće pobijediti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini