ZAGREB

Roman "Foška" Nenada Šepića u izdanju Školske knjige

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladnik Školska knjiga objavio je roman "Foška" književnika i pravnika Nenada Šepića inspiriran legendom o gradnji istarske crkve sv. Foške, kojim ujedno inaugurira novu biblioteku 'Hrvatski pisci'.

Hrvatska književnost nema puno glavnih junakinja bludnica, slobodoumnih rasnih ljepotica strasno predanih tjelesnim užitcima, ističu iz Školske knjige. Jednu od takvih nesvakidašnjih žena predstavlja književnik i sudac Nenad Šepić (1943. – 2021.) u posmrtno objavljenom romanu "Foška", dodaju. Taj višeslojan i provokativan povijesni roman ženskog lika s fantastičnim, religijskim, grotesknim i parodijskim elementima vrhunac je Šepićeva književna opusa.

Središnje mjesto u romanu koji preispituje tradicionalne ideje patrijarhalnog društva pripada Foški, kćeri razbojnika Zoppe, jednoga od bogatijih moćnika u vrijeme Mletačke Republike, i kurtizane Magdalene. Foška, nekonvencionalna i samosvojna mlada žena, prepuna neobuzdanog erosa i željna neovisnosti i slobode, napušta sina, obitelj, bližnje, tragajući, pod svaku cijenu, za granicama vlastitoga spolnog i rodnog identiteta.

Nenada Šepića i u romanu "Foška" privlače udaljene povijesne priče i njihova moguća aktualizacija. Kao što je trodijelna političko-filozofska alegorija "Prosječnikova čest" nastala pod utjecajima Roberta Musila i Hermanna Hessea, a povijesni fantastični roman "Jakovljica" nadahnut sudbinama branitelja iz Domovinskoga rata koje se zrcale u uskočkim ratovima u Istri 12. i 13. stoljeća, tako je i narativni tijek "Foške" vezan za stoljećima udaljenu legendu o gradnji istarske crkve sv. Foške, smještene na osami, u polju, na putu od Peroja prema Golubovu.

Problematizira se u njoj odnos vjerskoga naprama svjetovnome, tjelesnosti prema duhovnosti.

Romanom "Foška" Školska knjiga otvara novu biblioteku 'Hrvatski pisci', koja do jeseni donosi još romane "Dux Chroatorum" Hrvoja Hitreca i "Priča o Gradu" Veljka Barbierija. Svaka knjiga iz biblioteke bit će opremljena pogovorom vodećih kroatista i iscrpnom biobibliografijom pisca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of