Večeras u Muzeju za umjetnost i obrt

ROBERT PAULETTA Moje osobno neizbježno koincidira s javnim i to me čini umjetnikom

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Neven LAZAREVIĆ

Ne smatram da bi umjetnost nužno morala biti angažirana, štoviše dio izloženih radova izbjegava svaku socijalnu interpretaciju, a nekako svoju si umjetničku budućnost vidim baš u tom smjeru. Dakako ako samog sebe ne iznenadim; kao mnogo puta do sad. Heretik sam i u mojem poimanju stvarnosti umjetnost je uvijek višedimenzionalna i generička, u svakom slučaju nepredvidljiva

 

Izložba "Suton & Zora" akademskog slikara Roberta Paulette, jednog od najuglednijih likovnih umjetnika iz Istre bit će otvorena večeras u 19 sati u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Ususret ovoj značajnoj izložbi, koja će se moći razgledati do 9. lipnja, razgovarali smo s Paulettom.

Izazovno i motivirajuće

- Izložba u Muzeju u umjetnost i obrt, jednoj od najuglednijih hrvatskih institucija u kulturi, nije mala stvar. Kako se osjećate uoči ove zagrebačke izložbe?

- Pohvalio bih sve djelatnike Muzeja za umjetnosti i obrt i sve moje suradnike koji su pomogli u realizaciji ove izložbe, organizacija je bila zaista besprijekorna i bilo mi je zadovoljstvo odazvati se pozivu Muzeja za umjetnost i obrt. S obzirom na to da je veći dio ciklusa nastao kao svojevrsni site specific, bilo je vrlo izazovno i motivirajuće promišljati prostor MUO-a i radove u njemu. Nakon više mjeseci rada u ateljeu veseli me u izvrsnom izložbenom prostoru s vrhunskim osvjetljenjem doživjeti svoje radove iz druge perspektive i pokazati ih svježem oku posjetitelja.

Izložba je realizirana unutar prilično kratkog roka, a budući da je to svojevrsni site specific rad, posebno me radovala suradnja s mnogobrojnim sudionicima projekta koji su, svako na svoj način dali maksimum od sebe. Besprijekorno su svoj posao odradili autor teksta, ujedno i najveći poznavatelj mog rada gospodin Mladen Lučić, dizajner kataloga i pratećih promotivnih materijala Oleg Morović, fotograf Hassan Abdelghani, te prevoditeljica Vedrana Brajković. Specifičnost kataloga koji prati izložbu jest u činjenici da je po prvi put upotrijebljen font koji je nedavno patentiran a kojeg je oblikovao dizajner Oleg Šuran.

Nakon više mjeseci rada u ateljeu veseli me u izvrsnom izložbenom prostoru s vrhunskim osvjetljenjem doživjeti svoje radove iz druge perspektive i pokazati ih svježem oku posjetitelja.

Više nego u ikojoj izložbi do sad osjećam se spremnim i sigurnim i znam da nije riječ tek o rutini.

- Riječ je o velikoj izložbi.

- Izložba se sastoji od četrdesetak radova velikih formata ulja na platnu čiji je manji dio nastao u posljednje dvije godine, a veći dio u zadnja tri mjeseci. Radovi su nastali promišljeno za prostor MUO-a, a izložbu čine dva isprepletena umjetnička ciklusa.

- Povjesničar umjetnosti Mladen Lučić u tekstu kataloga koji prati izložbu ističe da "Suton & Zora" donosi paralelno Vaša dva izražajno i stilski različita recentna ciklusa koji tvore misaono koherentnu cjelinu. S jedne strane tu su monokromatske, tamne "slike apsurda" koje skrivaju oružje kao glavni "ikonografski subjekt", a s druge strane su "geometrijske slike", svojevrsne optičke varke naglašenog kolorita iz kojeg progovara snažan jezik moderne. Jesu li slike nastajala paralelno?

- Umjetnički sam poliglot koji istovremeno govori raznim umjetničkim jezicima, a stran mi je svaki oblik umjetničkog purizma jer mi to uvijek miriše na ideologiju. Ne želim se sputavati i ograničavati, samo zato jer je netko rekao da se tako radi. S druge pak strane nije riječ o pukom larpurlartizmu; naprosto ideju zore nisam mogao izreći istim jezikom kojim sam izrazio suton.

Moramo biti svjesni svoje odgovornosti

- Suprotstavljate vidljivo i nevidljivo, tamu i svjetlo, društvenu kritiku i metafiziku, odnosno "čistu umjetničku priču"? Izložba od promatrača traži i angažman. Je li Vam bila namjera na neki način osvijestiti publiku?

- Ne smatram da bi umjetnost nužno morala biti angažirana, štoviše dio izloženih radova izbjegava svaku socijalnu interpretaciju. I nekako svoju si umjetničku budućnost vidim baš u tom smjeru.   Dakako ako samog sebe ne iznenadim; kao mnogo puta do sad. Heretik sam i u mojem poimanju stvarnosti umjetnost je uvijek višedimenzionalna i generička, u svakom slučaju nepredvidljiva.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater