ZAGREB

Retrospektiva kontroverznog Ulricha Seidla u kinu Tuškanac

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Velika retrospektiva austrijskog redatelja i scenarista Ulricha Seidla, čije se filmove nerijetko opisuje kontroverznim, provokativnim i uznemirujućim, održat će se od 3. do 10. listopada u kinu Tuškanac.

Prikazat će se 16 igranih i dokumentarnih filmova ovog nesvakidašnjeg filmaša jedinstvenog stila i izričaja kojega je njemački redatelj Werner Herzog uvrstio među 10 omiljenih filmskih autora.

Iz Tuškanca kažu kako je Seidl neukalupljeni filmaš koji u svojim filmovima ide protiv uvriježenih konvencija, te briše granice između dokumentarnog i igranog filma, a u dobroj mjeri i između činjenica i fikcije, pa je za njegovo stvaralaštvo specifičnog filmskog jezika i formalno distanciranog prikaza skovan izraz 'inscenirana stvarnost'.

U svim segmentima svog rada kontinuirano i ustrajno bavi se tamnim naličjem privatnih života Austrijanaca i austrijskog društva u cjelini te temama koje su tabu, pri čemu važna uloga pripada 'estetici ružnoće', ističe se u najavi..

"Svjetovi koje nam Seidl prikazuje ponekad su svjetovi ljudi oko nas, a budući da je priznanje toga katkada teško, zahtjevno i nelagodno, redateljeve filmove se ponekad i zabranjuje, od njih se okreće glava, a njega se časti pridjevima kontroverznog filmaša, provokatora i čudaka", dodaje se. 

Kod njegovih su filmova granice između fikcijskog i faktičnog izuzetno tanke i teško razlučive, u tolikoj mjeri da je većinom nemoguće reći gdje prestaje dokumentarizam a počinje fikcija, i obrnuto. 

Retrospektivu, realiziranu u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Zagreb film festivalom, otvara Seidlov najnoviji film "Rimini" (2022) koji uskoro kreće u distribuciju diljem Hrvatske. 

Uslijedit će rani dokumentarci kojima je stekao svjetsku slavu: "Dobre vijesti: O kolporterima, mrtvim psima i drugim Bečanima" (1990), "Treba računati s gubitkom" (1992), "Posljednji muškarci" (1994), "Životinjska ljubav" (1995), "Slike s izložbe" (1996), "Prisni prijatelj" (1997), "Zabava bez granica" (1998).

Na programu su i njegov igrani prvijenac "Pasji dani" (2001), nagrađen Srebrnim lavom i Velikom specijalnom nagradom žirija u Veneciji,"Isuse, ti znaš" (2003), dokumentarac nagrađen na festivalu u Karlovym Varyma, "Uvoz, Izvoz" (2007), dokudrama prikazana u Cannesu.

Tu je i slavna 'rajska trilogija' "Raj: Ljubav" (2012), "Raj: Vjera" (2012), "Raj: Ufanje" (2013), iz koje su sva tri filma premijerno prikazana u konkurenciji festivala u Cannesu, Berlinu i Veneciji, te uznemirujući dokumentarci novijega datuma "U podrumu" (2014) i "Safari" (2016).
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini