ZAGREB

Prva hrvatska retrospektiva Paola Sorrentina u kinu Tuškanac

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Filmom "Velika ljepota" Paola Sorrentina, najpoznatijim djelom tog cijenjenog talijanskog redatelja i scenarista, u petak, 11. studenog u kinu Tuškanac otvara se prva njegova hrvatska retrospektiva.

Do 15. studenog prikazat će se osam od devet njegovih filmova, počevši od "Velike ljepote" iz 2013., egzistencijalne drame nagrađene Oscarom koja donosi i izniman portret današnjeg Rima.

U romantičnoj krimi-drami "Posljedice ljubavi" (2004) nagrađenoj s pet nagrada David di Donatello, Toni Servillo u ulozi je redateljeva tipičnog protagonista - osamljenika na životnoj prekretnici, prestarog za radikalne promjene, a premladog da bi se prestao nadati kako su one ipak moguće.

Biografska drama "Loro" (2018), politička je satira fokusirana na raskrinkavanje kompleksne osobnosti kontroverznog Silvija Berlusconija. Taj se film smatra najprovokativnijim Sorrentinovim filmom koji daje metaforički prikaz uspona i pada čitavog talijanskog društva. 

Film "Mladost" (2015) nastavlja neke od autorovih stalnih preokupacija, temu egzistencije muškaraca kasne srednje i starije dobi koji preispituju vlastitu prošlost. Sjajan glumački postav predvođen je Michaelom Caineom i Harveyjem Keitelom. 

Drama "Obiteljski prijatelj" (2006) još je jedan portret ostarjelih i osamljenih muškaraca čije svakodnevice iz temelja poremeti neočekivana ljubav prema mladim ženama.

Humorna drama "Ovo mora biti pravo mjesto" (2011), uz ulogu Seana Penna kao depresivnog gotičkog rockera, pamti se i po režiji, atmosferičnosti i glumačkim interpretacijama (Frances McDormand, Harry Dean Stanton, David Byrne).

Na programu je i "Div" (2008), biografska drama o Giuliju Andreottiju kojega Sorrentino prikazuje kao političara i osobnost veću od života, no i kao osobu bez šarma, karizme i izvanjske privlačnosti. 

Film obrađuje i širu povijest Italije, a kulminacija je odjavna špica s popisom većine kriminalnih radnji vezanih uz protagonista koga je interpretirao redateljev stalni suradnik Toni Servillo.

Retrospektivu će zatvoriti Srebrnim lavom nagrađena drama "Bila je to Božja ruka" (2021), redateljevo najosobnije ostvarenje, njegova posveta mladosti, rodnom Napulju i 1980-ima, Felliniju, Leoneu i - Maradoni kojemu je posvećen i naslov filma. 

Program je realiziran u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater