ZAGREB

Retrospektiva japanskog redatelja Yasujiroa Ozua u kinu Tuškanac

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Filmom "Tokijska priča", prema mnogima najuspjelijim ostvarenjem Yasujiroa Ozua, u ponedjeljak u zagrebačkom kinu Tuškanac počinje retrospektiva tog istaknutog redatelja, kojega se smatra 'najjapanskijim' od svih velikana japanskog klasičnog filma.

U sklopu programa "Transcendentni stil Yasujiroa Ozua“ do 25. studenog će se prikazati dvanaest naslova nastalih u napotentnijem razdoblju redateljeve karijere, između 1949. i 1962. godine.

Kako se ističe u najavi, riječ je o filmovima koji prepoznatljivim ugođajem, motivima i postupcima slojevito analiziraju obiteljske odnose, sukob generacija, odnos tradicije i modernosti te s tim povezan upliv zapadnjačkih vrijednosti u tradicionalno japansko društvo i obitelj.

Prvi film retrospektive "Tokijska priča" iz 1953. danas se smatra remek-djelom koje je u dijelu kritike na Zapadu uspoređivano s haiku poezijom, a koje se na inteligentan i suptilan način bavi motivom raspada obitelji uslijed odrastanja djece i njihovih poslovnih obveza u poslovno rastućem Tokiju pedesetih godina prošlog stoljeća.

Uoči projekcije filma koji se na top-listi časopisa Sight & Sound redovito ubraja među deset najboljih filmova svih vremena, primjerice 2012. je bio na visokom, trećem mjestu, uvodnu riječ o Ozuovu stvaralaštvu održat će filmski kritičar i redatelj Živorad Tomić.

U nastavku retrospektive prikazat će se slavne autorove obiteljske drame "koje odlikuju sjajna režija, ekonomičan stil, efektne poetizacije, nenametljiva montažna rješenja, istančane glumačke izvedbe, jednostavna ikonografija, korištenje statične kamere smještene u visinu očiju čovjeka koji kleči na tatamiju".

To su "Okus zelenog čaja s rižom" (1952), "Jesenski suton" (1961), "Jesenje poslijepodne" (1962), "Dobar dan" (1959), "Plutajuće trave" (1959), "Rano ljeto" (1951), "Kasno proljeće" (1949), "Kasna jesen" (1960), "Rano proljeće" (1956), "Tokijski sumrak" (1957) i "Cvijeće ravnodnevnice" (1958).

Program je realiziran u suradnji s Japanskim veleposlanstvom i Japanskom fondacijom.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini