ZAGREB

Retrospektiva Alexandera Paynea u kinu Tuškanac

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Retrospektiva filmova Alexandera Paynea, jednog od vodećih predstavnika autorske struje američkog filma u proteklih tridesetak godina, održat će se od 27. do 30. lipnja u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Kako najavljuju iz Tuškanca, publika će moći pogledati šest zanimljivih naslova: "Nebraska" (2013.), "Izborni dani" (1999.), "Gospodin Schmidt" (2002.), "Stranputice" (2004.), "Građanka Ruth" (1996.)  i "Nasljednici" (2011.).

Retrospektiva počinje u ponedjeljak, 27. lipnja dramom "Nebraska", kojom je Payne postigao jedan od najvećih uspjeha u karijeri. U filmu snimljenom u crno-bijeloj tehnici glavnu ulogu je odigrao Bruce Dern, koji je u ovom filmu ostvario ulogu života i u 78. godini bio nominiran za Oscara za glavnu ulogu, ističe se u najavi. Dernu je za tu ulogu na festivalu u Cannesu dodijeljena nagrada za najboljeg glumca, a uz njega u filmu glume June Squibb, Will Forte i Bob Odenkirk. 

Film "Izborni dani", koji je na programu u utorak, 28. lipnja, temelji se na romanu Toma Perrotte, a Payne se prikazujući različite perspektive više likova na vrlo domišljat i maštovit način koristi raznim postupcima. Riječ je o izvedbeno i idejno vrlo slojevitu filmu, s izrazito prodornim crnim humorom, satiričnim prema američkom političkom životu na koji se referira.

Istoga dana bit će prikazan i film "Gospodin Schmidt", najavljen kao jedan od istaknutijih indie filmova prvog desetljeća 21. stoljeća i djelo kojim je Payne potvrdio status jednoga od vodećih američkih nezavisnih autora. Kritika je posebno hvalila nastupe glumačkih legendi Jacka Nicholsona i Kathy Bates, a Nicholson je za naslovnu ulogu osvojio i Zlatni globus.

Publika će u srijedu, 29. lipnja moći pogledati film "Stranputice" temeljen na istoimenom romanu Rexa Picketta, u središtu kojega su tzv. obični ljudi. Uz ostale nagrade, film je dobio Oscara za najbolju scenarističku adaptaciju i Zlatni globus za najbolji film.

Retrospektiva završava u četvrtak, 30. lipnja projekcijama filmova "Građanka Ruth", debitantskim Payneovim dugometražnim filmom, i "Nasljednici", u kojemu je glavnu ulogu odigrao George Clooney, po mišljenju kritike jednu od najboljih u karijeri. Uz Clooneya u filmu glume Shailene Woodley, Beau Bridges i Robert Foster, a među brojnim nagradama i priznanjima izdvajaju se Zlatni globusi u kategoriji najboljeg filma – drame i najboljeg filmskog glumca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of