NAJNOVIJEU HDD GALERIJI U ZAGREBU

Retropektivna izložba dizajnerskog studija Sonda "Dizajn sa šterne"

| Autor: Hina
Arhiva

Izložba dizajnerskog studija Sonda "Dizajn sa šterne", koja se od četvrtka može razgledati u zagrebačkoj HDD galeriji, donosi retrospektivni pregled djelovanja tog studija kroz izbor njihovih odabranih dizajnerskih radova nastalih u proteklih 15 godina.

Studio Sonda nezavisni je kreativni studio za dizajn i komunikacije koji je s djelovanjem počeo 2004.  godine. U potrazi za što većim mirom, preselili su iz Poreča i danas djeluju iz male istarske općine Vižinada koja sa svih svojih 27 naselja ima oko 1000 stanovnika.

"Osmišljavan u osami, daleko od vreve velikih centara, za klijente u rasponu od lokalnih do internacionalnih, Sondin dizajn inspiriran je sposobnošću dizajniranih predmeta da kreiraju nova značenja i nove priče, a usmjeren je na interakciju, istraživanje, otvaranje nepoznatih rakursa na poznate stvari, na stvaranje novih veza između predmeta, ideja, pojedinaca i zajednica", istaknuo je u predgovoru izložbe njezin kustos Marko Golub.

Po njegovim riječima, dizajnerska produkcija Studija Sonda fascinantno je širokog raspona i uključuje sve od radova izuzetno visoke javne vidljivosti do onih čija je komunikacija usko lokalna, ali svejedno bogata značenjem; od kompleksnih multimedijskih projekata do skromno producirane, ali inventivno osmišljene efemerne tiskane građe; od brižljivo razrađenih etiketa za male vinare do svuda prisutnih potrošačkih brendova; od rješenja dominantno konceptualne prirode do onih prvenstveno estetski upečatljivih.

"Sondin tim u tom smislu odlikuje unutarnja fleksibilnost i prilagodljivost koja im omogućuje da jednako učinkovito odgovore na najrazličitije tipove zadataka. Odlikuje ih i visoka osjetljivost na kontekst, odnosno sposobnost da za svaki sadržaj pronađu autentično zavodljiv, komunikativan, nerijetko i dirljivo poetičan rakurs, no najvažnije – odlikuje ih neka snažna želja za kontaktom, komunikacijom, povezivanjem i umrežavanjem", ocijenio je.

Izloženi su originalni predmeti, vizualne dokumentacije i tekstovi koji oslikavaju najvažnije Sondine projekte od osnutka do danas, počevši od pokretanja i uređivanja časopisa/informatora Sonda, preko višegodišnjih suradnji sa Sajmom rabljenih knjiga BOOKtiga, Festivalom ljubavi i erotike Casanova, Pulskim filmskim festivalom i slovenskom tvornicom  Elan, ambalaža i vizualnih identiteta proizvoda (vina Piquentum, Studena, Radenska) do oblikovanja brojnih knjiga i publikacija i pokretanja Kreativnog centra u Vižinadi.

Specifično je da u Sondinom dizajnu nema autorskog "potpisa“, jer je on "sav u konceptima, u dobrim idejama koje su jasno i razumljivo artikulirane i kao takve uvijek vrlo lako pronalaze svoju vizualnu formu, sebi prikladan medij, materijal, sredstvo komunikacije."

Za svoj rad, koji obilježavaju lokalni i međunarodni projekti, ponajviše u sferi vizualnih komunikacija, dobili su preko 70 nagrada među kojima su i najznačajnije svjetske nagrade iz područja dizajna i komunikacija.

Među njima su Art Directors Club, Red Dot, European Design Awards, Golden Drum, BalCannes, HOW’s International Design Award Ideja X, Dieline Awards, Plus X, Cropak, Regpak, nagrade Zgrafa i Hrvatskog dizajnerskog društva te brojne druge.

"Dizajn sa šterne" je njihova druga samostalna izložba u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva, nakon 2011., no prva retrospektivno sagledava cjelinu njihovog dizajnerskog djelovanja. Bit će otvorena do 14. svibnja.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam