ZAGREB

Rendez-vous au cinéma u dvadesetak nezavisnih kina diljem Hrvatske

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U dvadesetak nezavisnih kina diljem Hrvatske od 12. rujna do 11. listopada šesti put održat će se Rendez-vous au cinéma, u okviru kojega će se prikazati jedanaest frankofonih filmova različitih žanrova i rodova iz Francuske, Belgije, Kanade, Maroka i Švicarske.

"Vjeran svom duhu eklekticizma, ovaj važan događaj posvećen frankofonoj kinematografiji, posebno nas povezuje ove godine kad je kultura ozbiljno stavljena na kušnju. U duhu kampanja vođenih u Francuskoj i Hrvatskoj (Povratak u kino) koje javnost pozivaju da iznova otkrije čaroliju kinematografije, ovogodišnje izdanje programa Rendez-vous au cinéma nudi široki izbor frankofonih naslova na jednom mjestu", ističu iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Kao najpopularniji naslov ovogodišnjeg programa izdvajaju film "Prorok" Jacquesa Audiarda, ‘francuskog Scorsesea’, koji je francusku glumačku zvijezdu Tahara Rahima upisao u anale svjetske kinematografije.

Program se nastavlja filmom "Milou u svibnju" Louisa Mallea, u znak časti velikom glumcu Michelu Piccoliju koji je preminuo ove godine. "Ponovno okupljanje u obiteljskoj kući, s društvenim nemirima iz svibnja 1968. u pozadini, tema je ovog ujedno uznemirujućeg i radosnog filma", napominje se.

Tu su i filmovi "Ljetni sati" Oliviera Assayasa, s Juliette Binoche u glavnoj ulozi, koji diskretnom okrutnošću skicira svijet buržoazije, te suvremeni dokumentarac "Swagger" Oliviera Babineta koji dekonstruira brojne klišeje u francuskim predgrađima koja obiluju multikulturalnošću.

Prikazat će se i filmovi iz programa Frankofonija, koji se zbog pandemije nije održao u ožujku, po izboru veleposlanstva Belgije, Kanade, Maroka i Švicarske.

Program donosi animirani film "Kabulske lastavice" Zaboue Breiman i Eleje Gobbé-Mévellec, nagrađivane marokanske dramske komedije "Aïda" Drissa Mrina i "Grube ruke" Mohameda Aslija, znanstveno-fantastični "Hochelaga, zemlja duša" Françoisa Girarda, koja dubinski propituje kanadski identitet, "Tako mi Bog pomogao" Jeana Libona i Yvesa Hinanta, dokumentarac o svakodnevnom životu briselske istražne sutkinje, u kojemu stvarnost nadilazi fikciju.

Francuske naslove u Frankofoniji zastupaju komedija "Sve što mi je ostalo od revolucije" redateljice Judith Davis, koja je u Francuskoj doživjela značajan uspjeh kod publike i kritike, "Bécassine" Brune Podalydèsa, obiteljska komedija nadahnuta pionirskim likom francuskog stripa s početka 20. stoljeća.

Rendez-vous au cinéma organiziraju Francuski institut u Hrvatskoj, Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža, uz svesrdnu pomoć veleposlanstava Belgije, Kanade, Maroka te Švicarske u Hrvatskoj.

Rasporedi projekcija objavljivat će se na službenim stranicama svakog pojedinačnog kina, te na institutfrancais.hr.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater