RIJEKA

Regionalni sastanak istarskih, primorsko-goranksih i ličko-senjskih konzervatora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci u petak je održan regionalni kolegij pročelnika konzervatorskih odjela za područje Istarske, Primorsko-goranke i Ličko-senjske županije na kojemu je sudjelovala i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Riječ je o četvrtom regionalnom sastanku konzervatorskih odjela na kojem se, uz opće teme izrade konzervatorskih podloga i planova upravljanja javnim površinama u kulturno-povijesnim cjelinama, govorilo i o rizičnim projektima na području Primorsko-goranske županije, zaštićenoj hotelskoj turističkoj arhitekturi, kapitalnim projektima na području Istarske županije i pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima na području Ličko-senjske županije poput Kaštela Ožegovićianum u Senju.

Ministrica Obuljen Koržinek rekla je za Hinu da je ključna tema susreta priprema metodologije za veliki projekt u okviru nacionalnog plana oporavka i otpornost, koji se odnosi na izradu konzervatorskih podloga.

"One će se novom zakonskom regulativom i informatičkim rješenjima povezati sa sustavima prostornog planiranja i omogućiti građanima znatno brže ishođenje svih potrebnih dozvola, veću transparentnost postupaka konzervatorske službe i mnogo bolji nadzor i sprečavanje mogućih devastacija pojedinačnih spomenika i prostora", objasnila je. 

Prvi put imamo tako velik novac na raspolaganju i ulazimo u takav reformski zahvat koji će olakšati investiranje, investitorima olakšati pristup informacijama i značajno onemogućiti zloupotrebe, nelegalna postupanja ili daljnju devastaciju kulturno povijesnih spomenika, rekla je ministrica.

Govoreći o specifičnostima ovog područja, istaknula je da se prostor koji pokrivaju riječki i istarski konzervatorski odjel ističe po velikom broju kulturno-povijesnih cjelina, a ujedno je riječ o području intenzivne izgradnje.

Ovdje imamo poseban interes investitora za ulaganje u hotelsku i drugu turističku infrastrukturu, uz problem devastacije prostora, u smislu zahtjeva za preizgrađenošću koja ruši vizure kulturno-povijesnih cjelina, navela je Obuljen Koržinek.

Tu se obavljaju ili su dovršeni vrlo zahtjevni veliki projekti poput kompleksa Benčić ili obnove kaštela u Svetvinčentu. Riječ je o financijski vrlo zahtjevnim projektima s ograničenim rokovima vezanim uz europski novac i potrebom da konzervatorska struka zajedno s investitorima što brže pronalazi rješenja, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini