MAJKL MIKOLIĆ

Ravnatelj Teatra Naranča o planovima za drugi dio sezone: Pulska publika definitivno voli klasike kada su u pitanju dječje predstave

U ožujku nas očekuje prva ovogodišnja premijera "Zlatokosa", a prije ljeta djeca će ponovo moći uživati i u "Ježevoj kućici". Nadamo se da više nećemo morati prilagođavati repertoar i da ćemo ove godine postaviti neke naslove kojima se veselimo i koje smo od početka pandemije odgađali – a to su "Pocahontas" i "Zvonar crkve Notre Dame". Sigurno će se na repertoaru naći i jedna edukativna predstava, veli Majkl Mikolić

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Majkl Mikolić (Snimila Mirjana VERMEZOVIć IVANOVIĆ)

Majkl Mikolić (Snimila Mirjana VERMEZOVIć IVANOVIĆ)


S Majklom Mikolićem, diplomiranim glumcem i lutkarom, ravnateljem Teatra Naranča, razgovarali smo o drugom dijelu sezone ovoga kazališta.

- Iako je trenutno nezahvalno bilo što prognozirati zbog situacije s koronavirusom, što Teatar Naranča priprema za proljetni dio sezone?

- Možda neobično zvuči, ali nekako smo se svi već naviknuli na ovu neizvjesnost da nam je postalo normalno funkcionirati na način da se planovi rade s opcijama a, b i c. Jako nas je veselilo u prosincu ponovno moći postaviti na scenu jednu veću i raskošniju predstavu poput "Snježne kraljice". U našim planovima do ljeta osim repriznih naslova, koje smo igrali i protekle dvije godine, publika će ponovo moći pogledati "Pepeljugu" za koju smo imali puno upita. U ožujku nas očekuje prva ovogodišnja premijera "Zlatokosa", a prije ljeta djeca će ponovo moći uživati i u "Ježevoj kućici". Nadamo se da više nećemo morati prilagođavati repertoar i da ćemo ove godine postaviti neke naslove kojima se veselimo i koje smo od početka pandemije odgađali – a to su "Pocahontas" i "Zvonar crkve Notre Dame". Sigurno će se na repertoaru naći i jedna edukativna predstava. Vjerujem da će naša publika uživati u svemu što im pripremamo te da će nas pratiti jednako aktivno i hrabro kao i do sada u ova neizvjesna vremena i na tome im hvala.

- Nakon iznimnog uspjeha predstave "Moje istrijansko korona vjenčanje", priprema li Scena15+ neki novi naslov?

- Prvih nekoliko mjeseci ove godine u planu je još priličan broj izvedbi predstave "Moje istrijansko korona vjenčanje", a pred ljeto planiramo predstavu na temu istarskih običaja. U našim planovima je puno ideja, no nažalost neke su se izjalovile iz različitih razloga. Budući produkcije Scene 15+ za sada financiramo u potpunosti iz vlastitih sredstava, to uvelike utječe na dinamiku izlaska predstave i odabir naslova. Predstave Scene 15+ prvenstveno su užitak za nas, jer kolikogod voljeli i uživali igrati dječje predstave, zaželjeli smo se i večernje scene, a budući da nismo ekipa koja će sjediti i čekati da se nešto dogodi, odlučili smo sami pokrenuti ovu avanturu Scene 15+ i pokazalo se da Teatar Naranča zaista ima sjajan glumački ansambl.

- U vašem repertoaru aktualna su uprizorenja svjetski poznatih bajki, ali i autorski projekti. Što nailazi na bolji odjek kod publike?

- Pulska publika definitivno voli klasike kada su u pitanju dječje predstave. Dobro su posjećene i naše autorske predstave, ali za klasike se uvijek traži karta više te je posebno u posljednje dvije godine bilo potrebno dodavati izvedbu više.

- U posljednje ste vrijeme dosta gostovali s predstavama po Istri i šire. Kakav je bio odaziv publike, dakako u okviru postojećih mjera?

- Riječ "rasprodano" sve se češće veže uz naše predstave i na gostovanjima. Nakon 2021. godine definitivno možemo reći da smo postali ne samo pulsko, već i istarsko kazalište za djecu. Iz godine u godinu sve je veći broj naših predstava na gostovanju diljem Istre, a prošle godine odigrali smo više predstava van Pule nego u Puli. Porast broja izvedbi na 283 predstave, koliko smo odigrali prošle godine, rezultat je sjajnih suradnji koje imaju Naranča i gradovi Poreč, Labin, Pazin, Rovinj, Vodnjan, Buzet, Buje, a krajem prošle godine započela je i nova suradnja s Novigradom koji je dobio novu, jako lijepu dvoranu. Također, tu su i općine Fažana, Ližnjan, Sveti Petar u Šumi, Žminj, Pićan i Marčana s kojima suradnja traje već niz godina, a posebno nas veseli što sve veći broj općina prepoznaje važnost ponude kvalitetnog i redovitog kulturnog sadržaja za djecu, a tu je Naranča postala prepoznatljivi brend.

Prepoznatljivi smo postali i publici diljem Hrvatske u mjestima u kojima gostujemo više puta godišnje pa se tako natpis "rasprodano" najčešće veže uz naše izvedbe u Velikoj Gorici, Novoj Gradiški, Opatiji, Rabu i drugim mjestima.

- Pokrenuli ste i brojne online projekte?

- Sve nas je ova situacija okrenula i pokrenula u online svijet, pa je tako nastao i naš projekt "Online narančaste radionice" koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a prije toga "Prič-e za 21. stoljeće". Svi smo se bacili u potragu i osmišljavanje novih pristupa publici, a jedno takvo moglo bi uskoro donijeti i likove predstave "Moje istrijansko korona vjenčanje" na ekrane.

- Planovi za budućnost Teatra Naranča?

- Nastaviti s puno ljubavi i užitka stvarati i igrati predstave u kojima će naša publika moći uživati – nadajmo se što prije u punom kapacitetu gledališta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of