NAJNOVIJEU GALERIJI MAKINA

VIDEO / RANDI PONTOPPIDAN ODRŽALA KONCERT: Magija moćnog glasa kao instrumenta

(Dejan ŠTIFANIĆ)

Galerija Makina poznata je po izložbama, no sinoć su posjetitelji uživali u glazbenom nastupu i svojevrsnom performansu danske umjetnice Randi Pontoppidan.

Ona je svoj glas, koristeći live elektroniku, pretvorila u instrument kojim je zadivila prisutne jer radi se o prilično moćnom glasu. Pontoppidan se nije zadržala samo na interijeru galerije, odnosno njenom ulaznom dijelu već bi povremeno provirila kroz vrata, zacijelo pomalo zbunivši turiste i ostale prolaznike koji su od Kandlerove prema Foruma prolazili u velikom broju.

Ova svestrana glazbenica koja se inače bavi jazzom poznata je po suradnji s mnogobrojnim autorima, a jedno ime koje se posebno ističe je Laurie Anderson.

Glavna karakteristika ovog koncerta je što glazba koja se ovdje izvodi nastaje prvi put, na temelju improvizacije i eksperimenta, ništa nije pripremljeno, sve je u trenu, nema sampleova, Pontoppidan sve sklada na licu mjesta.

Pontoppidan, kojoj je ovo prvi nastup u Puli, upravo je objavila album s poznatim američkim jazz basistom Gregom Cohenom pod nazivom "Event horizon", a početkom iduće godine izaći će njen prvi solo album.

- Trudim se da elektroniku oživim jer često ona postaje statična kada koristite loopove, ispričala nam je prije koncerta i objasnila zašto voli ovakve nastupe i eksperimentalnu glazbu općenito.

- To je tako intenzivno. Morate biti u tome 120 posto jer ne znate što će se dogoditi iduće sekunde. Morate biti čvrsto tamo da bi publika koja dolazi sa svojom energijom mogla to osjetiti, a mora se osjetiti i magija, no važna mi je i sloboda, kaže.

Mjesto je također bilo savršeno odabrano, prostor galerije pokazao se idealnim za njen nastup, kako što se tiče akustike i cjelokupne atmosfere, tako i što se tiče publike. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam